Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (21.  – 25. září 2020).


Unipetrol a největší investice v českém chemickém průmyslu

Unipetrol převzal ve svém areálu v Záluží u Litvínova na Mostecku od dodavatele druhou část nové polyetylenové jednotky a dokončil tak největší investici v českém chemickém průmyslu. Unipetrol si od investice slibuje, že zvýší svou konkurenceschopnost v petrochemickém průmyslu na národní i mezinárodní úrovni.

OKD bude dál utlumovat těžbu

Náklady na utlumení těžby v dolech společnosti OKD do roku 2035 dosáhnou zhruba 14,5 miliardy korun. Jednotlivé části OKD budou postupně přecházet pod státní podnik Diamo. Na začátku příštího roku to budou doly Staříč, Frenštát, Dukla a Lazy, na začátku března přibudou doly Darkov a ČSA. Následovat budou doly ČSM-sever a ČSM-jih, současně s nimi prostory Louky a Stonava.

Reklama ve vesmíru

Americká kosmetická společnost Estée Lauder vyšle ke konci tohoto měsíce na vesmírnou stanici ISS deset lahviček nového pleťového séra. O následnou tvorbu reklamy se postará NASA. Produkty ve vesmíru budou natáčet přímo astronauti.

Společnost ZeniMax Media bude nově patřit Microsoftu

Jde o největší akvizici v rámci herního průmyslu v historii. Součástí ZeniMaxu je také významný herní vývojář Bethesda Softworks. Microsoft má v plánu akvizicí podpořit vstup své nové herní konzole Xbox na trh.

 Česká zbrojovka prodává akcie

Tuzemský výrobce palných zbraní Česká zbrojovka Group (CZG) spustil veřejnou nabídku svých akcií na pražské burze. Ty budou v nabídce od 290 do 370 korun. Získané peníze podle předsedy představenstva CZG Lubomíra Kovaříka firma využije zejména k rozvoji byznysu ve Spojených státech.

ČSA omezuje další linky

České aerolinie dočasně přerušují letecké spojení do Košic a Amsterdamu. Reagují tak na pokles poptávky kvůli zhoršující se epidemické situaci v regionu. Jejich další osud bude přitom záviset na epidemiologickém vývoji a cestovních omezeních.

Norové si opět libují na velrybách

Maso největších mořských savců se stále více vrací do obliby obyvatelům Norska. Norsko tvoří spolu s Japonskem a Islandem skupinu posledních zemí na světě, které ignorují mezinárodní zákaz komerčního lovu velryb z roku 1986. Někteří odborníci se ovšem domnívají, že zvýšený zájem o velrybí maso je pouze krátkodobým trendem.

Obchod Německa s východem opět narůstá

Vývoz a dovoz mezi Německem a jeho východními sousedy se po omezení v době pandemie covid-19 opět zotavuje. Z hlediska celého regionu se v červenci v poměru s předchozím měsícem zvýšil o 8,8 procenta, což může být projevem toho, že ten nejhorší dopad pandemie a karanténních opatření pominul. Ekonomiky zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, jsou s německými výrobci hluboce provázané.

Home  Credit miliardáře Kellnera se opět propadl

Skupina Home Credit, jejímž většinovým vlastníkem je nejbohatší Čech Petr Kellner, přišla v prvním pololetí tohoto roku o téměř 620 milionů eur. Důvodem je vytvoření rezerv, které mají sloužit jako záložní finance během rizik spojených s pandemií koronaviru. Opatření pocítily všechny trhy skupiny Home Credit najednou, což se stalo poprvé v historii jejího fungování.
Budvar podraží

Pivovar Budějovický Budvar zdraží od ledna 2021 v ČR lahvové a plechovkové pivo v průměru o 3,7 až 4 procenta. Ostatní ceny sudového piva zůstanou stejné jako letos. Ceny zvedne podnik pro export. Loni Budvar vyvezl nejvíc piva v historii, 1,15 milionu hektolitrů.