Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si u ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) prosadila navýšení investic do sociálních služeb o 1,5 miliardy korun. Zvýšení přídavků na děti, na které resort požaduje příští rok ještě 4,5 miliardy korun, však Maláčová zatím u šéfky kasy neuspěla. O plánu budou obě ministryně ještě jednat. 

Mám radost, že mohu potvrdit dohodu s Janou Maláčovou na rozpočtu MPSV pro rok 2021. Největší kapitola bude hospodařit se 702 miliardami. Souhlasím s navýšením investic do rozvoje sociálních služeb o 1,5 miliardy. Potřebujeme investovat a podpořit tak křehký ekonomický růst,“ napsala Schillerová po jednání na Twitteru. 

Původně žádala Maláčová pro sociální služby navíc zhruba 3 miliardy. Nakonec se s šéfkou kasy dohodla na částce 1,7 miliardy.

Podle Schillerové by se peníze na růst výdělků v sociálních službách mohly vzít z ušetřených výdajů po zmrazení platů ústavních činitelů.

Dalších 200 milionů korun navíc by mělo být na dotace na sociální pracovníky či na podporu rodin.

Na investice do domovů seniorů bude mít ministerstvo miliardu.

MPSV chystá od příštího roku další zvyšování důchodů, na které bude potřeba navíc dalších 30 miliard korun. Výdaje na penze z rozpočtu resortu práce by tak mohly příští rok překročit 520 miliard.

Kromě toho Maláčová navrhuje zvýšení přídavků na děti lidem, kteří pracují. Dávka by se měla podle plánu zvýšit od ledna a nově by na ni mělo dosáhnout zhruba o 300 tisíc rodin víc. Rozpočet by navýšení přídavků mělo vyjít na 4,5 miliardy korun. (pel)

Maláčová požaduje miliardy navíc na sociální služby. Se Schillerovou se nedohodly