ECDC zařadilo ČR mezi 7 nejrizikovějších zemí Evropy se znepokojivým vývojem pandemie koronaviru. (Ilustrační foto)

Česká republika byla kvůli šíření nákazy koronaviru zařazena mezi 7 nejrizikovějších zemí v Evropě. Oznámilo to Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). V těchto státech roste počet těžce nemocných nebo hospitalizovaných a úmrtnost buď narůstá, nebo její nárůst v blízké době hrozí. 

Kromě Česka je na seznamu Španělsko, Malta, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a Maďarsko.

U dalších 13 zemí roste počet nakažených zejména mezi mladými lidmi. Mezi těmito zeměmi jsou Rakousko, Slovensko, Francie, Velká Británie, Slovinsko, Dánsko, Estonsko, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Lotyšsko, Belgie a Švédsko.

Mezi stabilní země „nízkým“ nebezpečím pro obecnou populaci a mírným pro ohroženou jsou zařazeny Německo, Itálie, Polsko, Finsko, Řecko, Litva, Kypr a Norsko.

V Česku už je aktuálně více nakažených než vyléčených. Aktivních případů je podle dat MZ ČR 28 048, zatímco vyléčených lidí je „pouze“ 26 861. V nemocnici je s covidem-19 hospitalizováno 628 pacientů.

Ve středu laboratoře odhalily 2 309 nových případů. Od počátku pandemie se v Česku zatím nakazilo 55 464 lidí.

Za posledních sedm dní v Česku přibylo 133 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Rychleji se v současnosti virus šíří jen v Černé Hoře, která má 331 nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel. V přepočtu na obyvatele pak Česko předběhlo i větší Španělsko a Francii.

Ode dneška byla v Česku kvůli zhoršující se epidemiologické situaci zavedena nová opatření, některá stávající byla zpřísněna (psali jsme zde). (pel)

Česko útočí na špici: Je 2. nejhorší země v EU v šíření koronaviru