Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula úřaduje. Od čtvrtka 24. září budou v Česku platit další opatření proti šíření koronaviru. Omezena bude provozní doba restaurací a barů od 22 hodin do 6 hodin ráno, zatím jen na 14 dní. Stát bude regulovat i hromadné akce. 

Ministerstvo o tom informovalo na webu.

„Protiepidemická opatření jsou naprosto klíčovým prvkem ke zlepšení vývoje současné epidemiologické situace. Je proto nutné, aby veřejnost stanovená nařízení i přes určitý diskomfort, zodpovědně dodržovala,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Velmi apeluji na veřejnost, aby omezila návštěvy hromadných akcí. Jen tak můžeme šíření viru zabránit,“ doplnil.

Od čtvrtka 24. září bude omezena provozní doba stravovacích zařízení. Zavřena budou muset být od 22:00 do 6:00. Nadále platí, že do provozoven bude moci vstoupit pouze tolik lidí, kolik je míst k sezení.

Na hromadné akce konané venku bude moci přijít maximálně 2 000 lidí, uvnitř pak 1 000, ale pouze pokud budou rozděleni do více sektorů.

U ostatních akcí, kde nejsou možné sektory, zůstává limit 500 osob uvnitř a 1 000 osob venku.

Od počtu 10 osob uvnitř a 50 osob venku lze však akci konat jen v režimu, kdy každý má své místo k sezení, na kterém se převážně zdržuje.

Změní se i režim v kadeřnictvích a holičstvích, kde se nově bude měřit třeba teplota. Podobná pravidla budou platit i pro kosmetické služby, manikúru nebo masáže.

Samoobslužné prodejny budou muset nově zadarmo poskytovat zákazníkům jednorázové rukavice nebo sáčky na ochranu rukou.

Zpřísněná opatření jsou vyhlášena prozatím na 14 dní, tedy do 7. října. (pel)