Babišovo hnutí ANO ztrácí příznivce. V zářijovém volebním průzkumu agentury STEM si pohoršilo z květnových 33,7 procenta hlasů na 28,4 procenta. Poprvé od roku 2017 tak mělo v modelu hlasování ve sněmovních volbách od STEM méně než 30 procent hlasů.

Zářijový výzkum STEM mapuje situaci několik týdnů před krajskými a senátními volbami v situaci, kdy v Česku narůstá počet nakažených koronavirem.

Vládní strany ANO a ČSSD nezískávají jako v průběhu první vlny epidemie, ale naopak ztrácejí.

ANO oslabilo, ale nadále vede s velkým náskokem. I když zájem o politiku je u příznivců hnutí spíše vlažný, intenzita osobní vazby ke straně je pevná a motivace k účasti ve volbách je na solidní úrovni.

Na 2. místě skončili Piráti se ziskem 12,8 procenta, jejich podpora ale kolísá. Stojí si dobře u mladých voličů, ale jejich motivace k volební účasti je nízká, o politiku se moc nezajímají.

Zdroj: STEM

Následuje ODS, kterou by volilo 10,6 procenta lidí. Občanská demokracie vykazuje stabilní charakteristiky co do kvality přízně, dlouhodobě však její podpora mírně klesá.

Na 4. místě se ve volebním modelu umístila SPD s 8,8 procenty.

Úspěch zaznamenali i Starostové, které by si vybralo 7,5 procenta voličů. V květnovém průzkumu přitom Starostové nedosáhli ani na pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk poslaneckých křesel.

Zato ČSSD se příliš nedaří. V zářijovém průzkumu se sociální demokraté propadli se 7,3 procenta na 6. místo.

Do parlamentu by se dostaly také KDU-ČSL s 5,4 procenta a TOP 09 s 5,3 procenta. (pel)