Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požaduje pro rok 2021 navíc 7,5 miliardy korun. Důvodem jsou podle ní hlavně výdaje na sociální služby a přídavky na děti. S ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) se však na rozpočtu resortu nedohodly. Šéfka státní kasy se naopak dohodla na rozpočtu s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). 

„Rozpočet musí kopírovat ekonomiku a sledovat nejnutnější potřeby lidí. Na ministerstvu práce chceme ušetřit 80 milionů. Naopak chceme investovat do sociálních služeb (přidat personálu a investovat do výstavby domovů pro seniory) a přídavků na děti pro pracující rodiny s dětmi a samoživitelky,“ napsala Maláčová na Twitteru.

MPSV požaduje 4,5 miliardy korun kvůli zvýšení přídavků na děti a 3 miliardy korun pro sociální služby. Na podporu zaměstnanosti či dotace by měla navíc putovat 1 miliarda.

V letošním roce hospodaří resort s příjmy zhruba 530 miliard a výdaji 694 miliard.

Podle náměstkyně ministryně Zuzany Jentschke Stöcklové (ČSSD) chce úřad navýšit platy pro pracovníky v sociálních službách o 10 procent a další půl miliardy na investice do domovů seniorů.

Jednání o rozpočtu MPSV by měla pokračovat v tomto týdnu.

S kým se naopak šéfka státní kasy Schillerová dohodla, je ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Ministerstvo zemědělství bude příští rok hospodařit s rozpočtem ve výši 25,3 miliardy korun. Včetně peněz z evropských zdrojů tak bude mít k dispozici zhruba 55 miliard.

„S ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem jsme se shodli na rozpočtu kapitoly ministerstva zemědělství. Celkový rozpočet ve výši 55 miliard (vč. EU) bude dostatečný i na potřebné posílení vodního hospodářství a souvisejících pozemkových úprav. Kapitola zároveň ušetří 110 milionů na provozu,“ napsala Schillerová na Twitteru. (pel)