Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) oznámil rezignaci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se rozhodl v době koronavirové krize odstoupit z funkce. Vojtěch tak chce dát nový prostor pro řešení pandemie. Nadále však zůstane poslancem a bude se věnovat zdravotnictví. Jde přitom už o devátého ministra, který kabinet premiéra Babiše opouští. 

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví,“ oznámil Vojtěch na tiskové konferenci.

Rezignaci dle svých slov už předal premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Vojtěch předsedovi vlády poděkoval za důvěru. Dále poděkoval zdravotníkům za odvedenou práci a svým spolupracovníkům na ministerstvu.

Končící ministr uvedl, že podle něj Česko zvládlo první vlnu pandemie dobře.

Premiér Babiš poděkoval Vojtěchovi za práci. Boj s první vlnou epidemie podle něj zvládl neuvěřitelně.

Opozice má jasno

Opozice za vzniklou situaci viní právě předsedu vlády Babiše.

„Za současný stav nese veškerou odpovědnost Andrej Babiš. Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09) na Twitteru.

Občanští demokraté rezignaci Vojtěcha žádali už delší dobu.

„Odstoupil premiérův oblíbenec, který toho ve funkci dokázal velmi málo. Jako ministr se A. Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval v lednu, kdy se vysmíval upozorněním. Odchod přichází s 8 měsíčním zpožděním. Od premiéra čekáme, že rychle navrhne ministra, který zabrání zmatkům,“ komentoval šéf ODS Petr Fiala na Twitteru.

Vojtěch působil ve funkci ministra zdravotnictví přes 2 roky. Jde přitom už o devátého ministra, který odchází z kabinetu Babiše.

Naposledy ve funkci ministra dopravy skončil letos v lednu Vladimír Kremlík (ANO) kvůli zakázce na elektronické dálniční známky.

Zdravotnictví povede Prymula

Vojtěcha ve funkci vystřídá vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, oznámil premiér Babiš na Twitteru.

Podle vyjádření Babiše s návrhem už souhlasil také prezident republiky Miloš Zeman a Prymulu jmenuje ještě dnes.

Na změně se předseda vlády v neděli dohodl s prezidentem Milošem Zemanem.(pel)