Česko v koronavirové krizi. Vláda opět vytvořila krizový štáb, rekordní počet nakažených 3 tisíce za pouhý den. (Ilustrační foto: premiér Babiš na Úřadu vlády ČR)

Česko je v koronavirové krizi: Babišova vláda obnoví v pondělí Ústřední krizový štáb. Premiér Andrej Babiš nevyloučil, že bude v ČR opět vyhlášen nouzový stav. Vláda tak reaguje na prudký nárůst počtu nakažených koronavirem v zemi. Jen za čtvrtek bylo zjištěno dalších 3130 nakažených.

Dosud se premiér Babiš stavěl proti obnovení činnosti Ústředního krizového štábu. Naposledy proti jeho vytvoření vystoupil ve čtvrtek ve Sněmovně při interpelacích.

„Teď křičíte všichni: Ústřední krizový štáb! To je zajímavé. Kvůli čemu teď? Abyste tam měli zástupce? TOP 09 tam měla největšího popírače roušek. Pan Šmucler. Ten stále říká, že to je absolutně blbost. Nebo o co jde? Abyste si tam zase potřebovali něco povídat? Takže nevím, nechápu, o čem mluvíte,“ prohlásil Babiš v odpovědi na interpelaci poslankyně STAN Věry Kovářové.

Přesto nakonec k obnovení krizového štábu dojde.

„Spolupráce mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví nebyla dobrá. Hejtmani proto tlačili na aktivaci krizového štábu. Stane se platformou pro komunikaci mezi jednotlivými resorty a kraji,” uvedl k tomu Babiš pro Deník.

„Situace se nevyvíjí dobře. Nárůsty jsou vyšší, než jsme předpokládali,“ řekl ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Počet nakažených covidem-19 v Česku dosáhl dalšího rekordu, když za čtvrtek bylo zjištěno více než 3000 nakažených, což je stejný počet, jako za celý letošní březen.

Za jediný den testy prokázaly nákazu u 3130 lidí.

Od začátku září se nákaza covidem-19 v ČR prokázala u 19.539 lidí, od začátku epidemie u 44.155 lidí.

Aktuálně je v Česku 20.289 nakažených. U většiny z nich má však nemoc jen lehký průběh.

Roste však počet hospitalizovaných a pacientů s covidem ve vážném stavu. V nemocnicích je podle dat ze středy celkem 413 lidí s nákazou, z toho v těžkém stavu je 91 z nich.

Přibývá i lidí, kteří s covidem zemřeli. Obětí je celkem 489, když během čtvrtka přibyla čtyři úmrtí.