Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 18. září 2020.

Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 18. září 2020. 


  • V Česku startují další opatření proti šíření koronaviru

V celém Česku bude od dnešního podvečera zakázaná většina vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Od pondělí bude také pro obyvatele Prahy, Středočeského kraje, Zlínska, Uherskohradišťska, Kroměřížska a v okrese Cheb zavedena povinnost nosit roušky během venkovních akcí s více než 100 lidmi. V pondělí obnovuje svou činnost Ústřední krizový štáb.

  • Vysoké školy v Praze přechází na distanční výuku

Praha je od pátku 18.9. na koronavirovém semaforu červená. Barva značí přetrvávající komunitní přenos. Výuka na všech pražských vysokých školách bude během týdne přecházet na distanční výuku.

  • Do testování na koronavirus by se mohly nově zapojit lékárny

Zapojení lékáren do testování na koronavirus chce nově umožnit opoziční ODS. Novelu, jež by tento krok umožňovala, by strana chtěla schválit ve stavu legislativní nouze. Problém s kapacitou testování navrhli ve čtvrtek řešit zapojením lékáren také pražští zastupitelé.

  • Vakcína na chřipku bude dostupná asi pro 8 % obyvatel

Lékaři dostanou do konce září dalších 350 000 vakcín na chřipku. Celkem má být očkovací látka dostupná asi pro osm procent Čechů. Očkování odborníci doporučují zejména seniorům, kteří ho mají hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

  • V pražském Rudolfinu proběhlo rozloučení s režisérem Jiřím Menzelem

V pátek dopoledne se lidé v pražském Rudolfinu rozloučili s oscarovým režisérem Jiřím Menzelem. Ten zemřel po dlouhé nemoci 5. září. Bylo mu 82 let.

  • Češi cestující na Slovensko se nově musí prokázat negativním testem

Během pátečního odpoledne zavádí Slovensko omezení pro cestující z Čech. Ti budou muset mít nově negativní test, nebo budou muset v zemi podstoupit karanténu. Důvodem je prudké šíření koronaviru na území ČR.

  • Izrael zavádí celoplošnou karanténu, Británie o ni uvažuje

Izrael od dnešního dne zavádí celoplošnou karanténu.  Platit bude do 11. října. Cílem je snaha omezit šíření koronaviru. O celostátní uzávěře během října se mluví také v Británii, kde počet případů nákazy koronavirem překonal hranici 30 milionů. (kah)