Podnikatel Elon Musk sesadil internetového magnáta Marka Zuckerberga na 4. příčku.

Přinášíme přehled světových miliardářů aktuální na konci třetího zářijového týdne (stav ze dne 18. 9. 2020). V první desítce nejbohatších lidí světa je 8 Američanů, jeden Ind a jeden Evropan.


Zakladatel Amazonu Američan Jeff Bezos zůstává i nadále v čele pořadí světových miliardářů v žebříčku dle agentury Bloomberg. Jeho majetek dosahuje hodnoty 178 miliard dolarů (4,02 bilionu Kč). Od začátku letošního roku zbohatl o 63 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč).

Na druhém místě se s odstupem drží zakladatel Microsoftu Bill Gates, jehož majetek čítá 123 miliard dolarů (2,77 bilionu Kč). Ten si od začátku roku polepšil o 9,7 miliardy dolarů.

O jednu příčku, oproti posledním dnům, si polepšil Elon Musk, šéf výrobce elektromobilů Tesla. Jeho majetek činil 103 miliardy dolarů (2,33 bilionu Kč). Hodnota jeho majetku od začátku roku vzrostla o 75,1 miliardy dolarů.

Spoluzakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se s majetkem v celkové hodnotě 96,7 miliard dolarů (2,19 bilionu Kč) propadl na čtvrté místo.

Prvním a jediným Evropanem ve světové miliardářské TOP 10 je francouzský obchodní magnát Bernard Arnault, šéf koncernu LVMH, do kterého patří luxusní značky Louis Vuitton, Moët či Hennessy. Hodnota jeho majetku dosahuje 91 miliard dolarů (2,06 bilionu Kč). To ho řadí na celkové páté místo na světě.

Na šesté místo se v žebříčku posunul indický podnikatel a ropný magnát Mukesh Ambani, vlastník společnosti Reliance Industries. Ambaniho majetek dosáhl 88 miliard dolarů (1,99 bilionu Kč).

Na sedmou příčku se propadl  „Věštec z Omahy“, investor Warren Buffett, s majetkem v hodnotě 82,3 miliardy dolarů (1,86 bilionu Kč). Buffet je šéfem a spoluvlastníkem holdingové společnosti Berkshire Hathaway.

Někdejší dlouholetý šéf Microsoftu Steve Ballmer je na osmém místě s majetkem v hodnotě 73 miliard dolarů (v přepočtu 1,65 bilionu korun).

Deváté místo zaujímá spoluzakladatel Googlu Larry Page. Jeho majetek dosáhl na konci třetího zářijového týdne hodnoty 71,4 miliardy dolarů (1,61 bilionu Kč).

Sergey Brin byl na 10. místě vystřídán Larrym Ellisonem. Americký podnikatel, spoluzakladatel a výkonný ředitel Oracle Corporation má majetek přesahující 70 miliard dolarů (1,60 bilionu Kč).

Nejbohatším Čechem je Petr Kellner, majoritní vlastník holdingové společnosti PPF Group. Kellnerův majetek nyní dosahuje celkové hodnoty 13,2 miliardy dolarů (299 miliard Kč).

V žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Kellner aktuálně na 134. místě.

V první pětistovce světových miliardářů není žádný další zástupce Česka ani Slovenska. (kah)