Česko pošle Řecku 2,6 milionu korun na pomoc s vyhořelým táborem Moria na řeckém ostrově Lesbos.

Česko dá Řecku 2,6 milionu korun na výstavbu nového uprchlického centra místo vypáleného tábora Moria na ostrově Lesbos. Tábor zapálili migranti už podruhé ve snaze vynutit si převoz na pevninu. Některým se to nakonec povedlo, protože byli převezeni do severního Řecka. Evropské země navíc slíbily, že si tisíce migrantů rozeberou. Česko jakékoliv běžence přijmout odmítá. 

Ministerstvo zahraničí o tom informovalo na webu.

„O naší pomoci jsem mluvil při rozhovoru se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem, který v pátek 18. září přijíždí na pracovní návštěvu České republiky. Očekávám proto, že další detaily probereme osobně,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Česká republika v tomto roce již dodala Řecku v souvislosti s pandemií covid-19 materiální pomoc pro potřeby uprchlíků a migrantů v uprchlických táborech ve výši 4,4 milionů korun z prostředků ministerstva vnitra v rámci programu MEDEVAC.

Kromě toho poskytla ČR 2,7 milionů korun z programu Pomoc na místě.

Česká republika rovněž přispívá k zajištění ostrahy vnějších hranic EU ve výši 27 milionů korun pro zajištění nezbytného vybavení  na suchozemské i mořské hranici.

Řecký tábor Moria, který vyhořel do základů, zapálili migranti už podruhé. Jednak si už jako dříve chtěli vynutit převoz na pevninu, ale tentokrát protestovali i proti koronavirovým opatřením v táboře.

Uprchlíci od požáru přespávají volně venku, na silnicích nebo dokonce na hřbitově.

Evropské země už avizovaly, že si tisíce běženců rozeberou. Ujmout se jich chce Německo, Francie, ale i další členské státy EU. (pel)

Merkelová ještě nemá dost běženců: Německo chce přijmout 1 500 požárových uprchlíků

Migranti i obyvatelé ostrova Lesbos se vzbouřili proti stavbě nového tábora