Opozice chtěla ve sněmovně řešit, jak bude vláda dál postupovat se situací kolem pandemie koronaviru, ale vládní poslanci ANO a ČSSD podpoření komunisty projednávání zabránili.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ve sněmovně obvinil Babišovu vládu, že utajuje reálná data o nakažených a testování v Česku. Šéf ODS Petr Fiala opětovně vyzval k odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Opozice chtěla slyšet, jak bude vládní kabinet dál řešit vývoj epidemie v ČR, ale poslanci ANO a ČSSD s pomocí KSČM jejich snahu zarazili. 

Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN chtěli zkontrolovat plnění úkolů, které vládě dali v červnu.

Podle Pirátů nebyla vládou splněna celá řada opatření navržených v Poslanecké sněmovně. Piráti a ODS znovu apelovali i na opětovné zřízení Ústřední krizového štábu.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala znovu požadoval odvolání ministra zdravotnictví Vojtěcha.

„Ministr Vojtěch – a my nevyzýváme k jeho odchodu poprvé – tu situaci opakovaně nezvládá. Když se podíváte třeba na tu schopnost připravit se na 2. vlnu, na ty horší scénáře, ta je vlastně nulová. Nic se nestalo,“ uvedl Fiala.

Dále pak upozornil, že premiér ohledně povinnosti roušek vsadil před blížícími se volbami raději na marketing a „rozhodl se, že bude ignorovat rady odborníků“, na což prý nyní všichni doplácíme.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský označil Babišovu vládu za „zmatkující papaláše“.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nařkl vládní koalici, že tají koronavirová data o nákaze nejen před veřejností, ale i mezi sebou.

„Tím, že o tom budeme denně lhát a tajit před veřejností data, tak opravdu nic nedokážeme. Z vlády vychází jen chaos, zmatek, nevěrohodnost a lži. Dnes pan premiér lhal o tom, že tak jako my testujeme, netestuje vůbec nikdo. No to je, prosím pěkně, lež,“ běsnil Kalousek.

Argumentoval dále tím, že Česko je co se testování v Evropské unii průměrné a že jsou země, kde se testuje mnohem více.

„Předminulý týden lhal o tom, jak to ta hygiena stíhá a jak žádnou pomoc nepotřebuje. No to všichni víme, že to je lež. Všichni víme, že ty trasovací kapacity, které měly být připraveny, prostě připraveny nejsou a že je tady mnoho, mnoho manažerských pochybení,“ kritizoval Kalousek.

Opozice následně zablokovala zrychlené schválení bonusu pro penzisty. Znamená to, že předloha zamíří k posouzení do výborů a poslanci k ní budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

Sám premiér Babiš v sále chyběl, z jednání sněmovny se omluvil z pracovních důvodů.

Poslanci se kvůli koronaviru sešli v polovičním počtu. Nakažený je bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný a Pirát František Navrkal Doma tak zůstali i všichni ostatní poslanci, kteří se s nimi setkali. (pel)

Chybné koronastatistiky: Počet aktuálně nakažených zázrakem během dne klesl o 1 775