Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při návštěvě Česka loboval při jednání s premiérem Babišem za amerického dodavatele stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Současně Pompeo odrazoval Česko od toho, aby jadernou zakázku přidělilo dodavatelům z Ruska nebo z Číny.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že se Rusko snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Stejně se prý chová i Čína.

Českou nezávislost by podle Pompea podkopalo, pokud by Rusko mělo vliv na dostavbu Dukovan.

„Přišel jsem jen proto, abych připomenul lidem v Česku, že jsme připraveni vám pomoci, a že pokud vás někdo chce ohrožovat, my budeme na vaší straně. Víme, že si vyberete demokracii,“ prohlásil Mike Pompeo v Praze.

Kritizoval nejenom Rusko, ale i Čínu.

„Oni se snaží rozbít naši svobodu, vidíte, co se děje v Hongkongu. To je model, který přináší Komunistická strana Číny, a určitě to není to, co si vyberou lidé v České republice,“ zdůraznil Pompeo.

„Myslím že naše vztahy s USA jsou velmi dobré a nadstandardní,“ podotkl premiér Andrej Babiš.

Americká firma Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Westinghouse byl do roku 2010 dodavatelem paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín, kdy ho nahradila ruská firma TVEL.

Pompeo zdůraznil důležitost výběru nového partnera při dostavbě elektrárny. Partnerství s ruskými a čínskými státními podniky by podle něj oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu.

Pompeo vidí v jaderné energetice obrovskou příležitost zvýšit energetickou bezpečnost nejen pro Česko, ale pro celý region.

Ať už výstavbou jaderné elektrárny západního modelu, která bude udržitelná, nebo v otázce dodávek zemního plynu.

USA podle Pompea chtějí, aby se ČR dobře rozhodla a zvolila obchodní model, který je udržitelný a podle práva a podle zákona. To jsou prý věci, které ČR dostane, když se spojí se západním národem.

S Babišem má podle něj na toto stejný názor.

Předseda české vlády konstatoval, že Česko zájem americké strany o dostavbu Dukovan vnímá.

„Je to záležitost, kterou připravuje naše vláda, ale investor je ČEZ, bude to pro příští vlády, ale my samozřejmě tady tu strategickou spolupráci jasně vnímáme,“ prohlásil Babiš.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle neoficiálních informací zajímá pět firem: Westinghouse, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a ruský Rosatom.

Pompeo navštívil také Senát. Zde kritizoval Čínu a označil ji za hrozbu i pro Česko.

Podle něj Čína provádí vlivové operace a snaží se krást duševní vlastnictví.

Stát a energetická společnost ČEZ koncem července uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Smlouva definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Tendr na dodavatele chce ČEZ vypsal letos v prosinci. Očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je zhruba šest miliard eur, tedy kolem 160 miliard korun.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že nový blok elektrárny by se měl začít stavět v roce 2029.
Nový blok Dukovan má být uveden do provozu v roce 2036. (sfr)