Spojené království chystá plán, jak mořskou cestu přes lamanšský průliv zcela zneprůchodnit a znemožnit migrantům plavbu po moři do Velké Británie.

Nelegální migranti nadále připlouvají z Francie přes kanál La Manche do Velké Británie. Spojené království proto chystá plán, jak mořskou cestu přes lamanšský průliv zcela zneprůchodnit a znemožnit tak migrantům plavbu po moři do Velké Británie.

Přes kanál La Manche se v posledních dnech plaví rekordní počty migrantů. Náměstek britského ministerstva vnitra Chris Philp jednal ve Francii, jak ve spolupráci s s francouzskými úřady zcela znemožnit migrantům plavbu přes Lamanšský průliv.

„Počty migrantů, kteří přeplouvají průliv, jsou nepřijatelné pro francouzskou i britskou vládu, takže je zřejmé, že je potřeba podniknout další kroky,“ uvedl po jednání Philp.

„Můžeme tu trasu zcela zneprůchodnit, což jsme odhodláni učinit, a pak nebudou mít migranti ani důvod přicházet do Francie… Zvažujeme všechny možnosti, jak tuto trasu úplně odříznout,“ upřesnil.

Značnou část migrantů tvoří uprchlíci z Afghánistánu, Íránu, Iráku, Sýrie a z afrických zemí, kteří utíkají před válečnými konflikty a chudobou.

„Jde o aktivitu krutých zločineckých gangů, které riskují životy těch lidí,“ zdůraznil britský premiér Boris Johnson. „Chceme to zastavit, ve spolupráci s Francií,“ dodal.

Británie chce uzavřít dvoustrannou dohodu, jejímž cílem je, aby Francie přijímala zpět větší počet zadržených migrantů.

Francie však po Británii požaduje 30 milionů liber (více než 872 milionů Kč) na posílení hlídek v severní Francii.

Do Británie letos z Francie připlulo více než 4 tisíce migrantů. Během deseti srpnových dní jich bylo na 650. Rekord zaznamenaly britské úřady minulý čtvrtek, kdy k britským břehům připlulo 235 lidí.

V době koronavirových opatření, jež zasáhla kamionovou dopravu, začali migranti více využívat cestu po moři. Využívají k tomu menší motorové čluny, nafukovací rafty i kajaky.

V pondělí Británie vyslala vojenské letadlo, aby pohyb uprchlíků monitorovalo. Letoun Atlas byl podle ministerstva obrany vyslán, aby „podpořil operace pohraničních jednotek v průlivu“.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová již před tím uvedla, že plánuje nasadit vojenské lodě z královského loďstva, a to spolu s drony či špionážními letadly. (sfr)


O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Británie nasadila armádu do pátrání po migrantech plujících po moři z Francie

Do Velké Británie připlul za den rekordní počet migrantů z území Evropské unie