Státem dotované vouchery do lázní se kvůli schvalování Evropskou komisí staly noční můrou, tvrdí Svaz léčebných lázní.

Státem dotované vouchery do lázní se kvůli schvalování Evropskou komisí staly noční můrou, tvrdí Svaz léčebných lázní. Třetina ze 120 tisíc lidí, kteří si stáhli poukazy na dotovaný pobyt v lázních, ho neuplatní. Prohlásil to prezident Svazu léčebných lázní a šéf Lázní Jáchymov a Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Podle ministryně pro místní rozvoj (MMR) Kláry Dostálové (ANO) lidé v Česku dosud uplatnili přes 5 tisíc poukazů. Další výrazný nárůst očekává po získání notifikace od Evropské komise.

Státem dotované vouchery na lázeňský pobyt pro občany v Česku mají být uplatněny do konce letošního roku.

„Na poslední chvíli, týden před spuštěním projektu, přišlo rozhodnutí z MMR nebo obecně ze státní správy, že ten program naplňuje charakteristiku veřejné podpory,“ konstatoval Bláha.

Na každé poskytnutí voucheru se podle něj začalo pohlížet jako na přijetí dotace, což celou administrativu programu velmi zkomplikovalo.

„Pro nás se ten program pak stal jakousi černou můrou,“ zdůraznil.

Dostálová ale odmítla, že by vydávání voucherů mělo být zastaveno.

Vouchery poskytují slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince.

Poukaz mohou zatím využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v ČR, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Po udělení notifikace by se program měl otevřít všem občanům EU.

Kvůli limitu počtu přijatých poukazů však některé lázně dočasně zastavily jejich příjem.

Po udělení notifikace evropské komise se na program bude vztahovat dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800 tisíc eur.

Vláda ČR na program vyčlenila 1 miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů.

Podle ministerstva lázně nedokáží nahradit zahraniční klienty, kterých kvůli koronavirové situaci mohou ztratit až 200 tisíc. (sfr)