Rusko pohrozilo Americe jaderným úderem v případě, že by na Rusko letěla jakákoliv raketa, třeba i konvenční. (Ilustrační foto: archiv)

Rusko pohrozilo Americe jaderným úderem v případě, že by na Rusko letěla jakákoliv raketa, třeba i konvenční.
Oznámili to představitelé ruské armády. Moskva už dříve informovala, že použije jaderné zbraně i v případě útoku konvenční zbraní, který ohrozí klíčovou infrastrukturu.

Podle nového vyjádření bude Rusko považovat jakoukoliv balistickou raketu vypálenou na jeho území za jaderný útok, na který odpoví odpálením jaderných raket.

Ruští armádní představitelé zdůraznili, že nelze určit, zda přilétající střela je konvenčního či jaderného typu. Rusko proto bude vnímat jakoukoliv střelu jako jaderný útok.

„Jakákoliv útočná raketa bude považována za raketu s jadernou hlavicí. Informace o vypuštění rakety budou automaticky předány ruskému vojensko-politickému vedení, které v závislosti na situaci určí rozsah odvetné akce ze strany jaderných sil,“ napsali ruští generálové v článku otištěném v armádním deníku Krasnaja zvězda (Rudá hvězda).

Rusko je podle oficiálního vládního dokumentu připraveno použít jaderné zbraně i v reakci na konvenční útok, který ohrožuje „samotnou existenci státu“.

Jaderný arzenál může použít i v případě, kdy obdrží „důvěryhodné informace“ o vypuštění balistických raket na ruské území nebo území jeho spojenců.

Rusko se dlouhodobě obává, že USA mají k dispozici prostředky, jak odstavit klíčová ruská vojenská a vládní zařízení bez toho, aniž by se musely uchýlit k použití jaderných zbraní.

Rusko zdokonaluje armádní techniku pro případné použití v rámci jaderné války.

Podle oficiálních informací Rusko vyvinulo bojový letoun páté generace Suchoj Su-57, jehož sklo pilotní kabiny je schopné ochránit pilota před „jasem nukleárního výbuchu“ a radiací. (sfr)