Turisté z Česka nemohou do Řecka bez negativního testu na koronavirus. Řecko zpřísňuje epidemická opatření, včetně pravidel pro cestování a to kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem. Cestující z České republiky, ale i ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska budou muset při vstupu do Řecka od 17. srpna předložit negativní test na koronavirus a to starý maximálně tři dny.

Negativní test budou řecké úřady požadovat také od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

Už v pátek řecká vláda oznámila, že negativním testem na covid-19 se budou muset v zemi od 12. srpna prokazovat cestující z Malty.

Atény přistoupily k přísnějším opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Z 203 případů potvrzených za poslední den se jich 29 potvrdilo u lidí při vstupu do země a čtyři u turistů, kteří podstoupili test po několika dnech, protože se u nich objevily příznaky covidu-19.

Podle Českého statistického úřadu strávilo v roce 2019 delší pobyt v Řecku celkem 407 tisíc lidí z Česka.

Už od úterka s platností zatím do 23. srpna platí v Řecku omezení otevírací doby pro restaurace a bary v některých regionech: zavřeno od půlnoci do sedmi ráno budou muset mít mimo jiné na Krétě, v kraji Východní Makedonie a Thrákie, v Soluni, na Chalkidiki, Korfu, Santorini, Rhodosu, Zakynthosu či Kosu. (sfr)