Schillerová: superhrubá mzda je podvod. Ministryně financí plánuje zavedení progresivního zdanění. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) plánuje zavedení progresivního zdanění. Mělo by zřejmě nahradit dnešní tzv. solidární daň, tedy „daňovou přirážku“, kterou odvádějí lidé s vyššími příjmy. Ministryně současně potvrdila, že počítá se zrušením superhrubé mzdy zaměstnanců s tím, že by pak platili 19% příjmovou daň.

Schillerová to uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny. Progresivní zdanění znamená, že sazba daně z příjmu se zvyšuje se zvyšující se mzdou (platem) zaměstnance.

Ministerstvo počítá v návaznosti na zrušení superhrubé mzdy s více variantami snížení daně z příjmu zaměstnanců a to v rozmezí od 15 do 19 procent.

Ministryně Schillerová nepochybuje, že superhrubá mzda bude zrušena.

„Ale do jaké míry se změní zdanění, o tom se musíme pobavit,“ podotkla.

Její ministerstvo zvažuje několik variant sazeb daně z příjmu.

„Určitě budu pracovat s variantou 19 procent, to je v programovém prohlášení vlády. A pak budu odstupňovávat jednotlivé sazby až po těch 15 procent,“ vysvětlila svůj přístup Schillerová.

V případě zrušení superhrubé mzdy a patnáctiprocentní sazby daně z příjmů (z hrubé mzdy) zaměstnanců by výpadek příjmů státního rozpočtu dosáhl až 90 miliard Kč.

„Něco z toho se vrátí na DPH, protože lidé s vyšší výplatou více utratí. Takže řekněme minus 76 miliard,“ odhadla Schillerová.

Pokud by sazba daně z příjmů u zaměstnanců byla 19 procent, pak by výpadek na příjmech rozpočtu mohl být kolem 27 miliard.

Superhrubá mzda je podvod

Superhrubou mzdu dnes odvádějí zaměstnanci. Superhrubá mzda je součtem hrubé mzdy zaměstnance plus sociálního a zdravotního pojištění, jež za každého odvádí zaměstnavatel. Zdaňována je pak nikoliv hrubá mzda, nýbrž mzda superhrubá. Skutečná sazba daně z příjmu  zaměstnanců tak dnes vychází na 20,1 %.

Schillerová označila v rozhovoru superhrubou mzdu za podvod.

„Koneckonců je to podvod. Z dob minulých, kdy tehdejší pravicová vláda slíbila zaměstnancům patnáctiprocentní daň a pak jí to nevycházelo, tak tam dala superhrubou mzdu, tedy vyšší základ pro výpočet daně,“ prohlásila doslova Schillerová.

Progrese místo přirážky

Ministryně Schillerová zároveň prozradila, že v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy uvažuje o zrušení takzvané solidární přirážky a jejím nahrazení progresivním zdaněním.

Tzv. solidární přirážku se sazbou 7 % dnes platí lidé, kteří mají plat vyšší než čtyřnásobek průměrné mzdy, tzn. lidé s příjmem nad 140 tisíc Kč.

„Pokud rušíme superhrubou mzdu, měli bychom se nějak postavit i k solidární přirážce. Jediná cesta je progresivní zdanění,“ prohlásila ministryně.

„Nevidím důvod, aby vysokopříjmoví lidé platili 15 procent. Tím se nám strašně rozevřou nůžky mezi tím, kolik kdo na zrušení superhrubé mzdy a snížení rovné daně vydělá,“ zdůraznila dále.

„Osobně si myslím, že bychom si měli říci, že u těch vysokopříjmových – a teď je otázka, zda tou hranicí bude čtyřnásobek průměrné mzdy, nebo jiná částka – je třeba to vyšší zdanění zachovat,“ dodala.

Progresivní zdanění by podle ní mělo být výhodnější než dnešní efektivní zdanění (kdy je zdaňována superhrubá mzda a kdy sazba příjmové daně z hrubé mzdy fakticky činí 20,1 procenta), ale vyšší než 15 procent.

O snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění ministryně neuvažuje.

Se zrušením superhrubé mzdy počítá koaliční smlouva ANO a ČSSD. Ta současně předpokládá zavedení daňové sazby 19 procent z hrubé mzdy zaměstnanců.

Premiér Andrej Babiš před několika dny prohlásil, že již od začátku od příštího roku počítá se zrušením superhrubé mzdy a zavedením 15procentní daně místo plánovaných 19 procent.

Předseda ČSSD Jan Hamáček označil Babišův návrh za nerealistický z důvodu hlubokého propadu rozpočtových příjmů. Hamáček proto opětovně zavedení sektorové daně na banky. (sfr)