Evropské státy využívají pandemii koronaviru k omezení migrace do Evropy, tvrdí neziskovky. (Ilustrační foto)

Evropské státy zneužívají situace ohledně šíření nového koronaviru k omezování migrace. Podle neziskovek odmítají pomoci lidem na útěku, což má často tragické důsledky. Lékaři bez hranic se proto spojili s neziskovou organizací Sea-Watch a pošlou 4 své pracovníky na palubu lodi Sea-Watch 4. Posádka bude v centrální části Středozemního moře zajišťovat záchranné a pátrací operace od poloviny srpna. 

Lékaři bez hranic o tom informovali v tiskové zprávě.

„Nikdo by neměl být nucen snášet mučení a utrpení. Jako zdravotnická a humanitární organizace jsme si vědomi výzev, které představuje COVID-19. Zároveň však vidíme, že nedávná opatření některých evropských vlád jsou bezohledná a zjevně politicky motivovaná,“ uvedl Oliver Behn, ředitel operací Lékařů bez hranic.

„Svou podporou libyjské pobřežní stráže a odmítavým postojem k záchraně mužů, žen i dětí z Afriky vysílají evropské státy jasný signál, že jim na životech lidí prchajících přes Středomoří nezáleží,“ dodal Behn.

Podle nevládních organizací Malta i Itálie záměrně zpomalují záchranné akce, aby odradily pokusy migrantů o překonání Středozemního moře. Často například uzavíraly své přístavy pro lodě neziskových organizací. (pel)