Praha pronajme městské byty přednostně podporovaným profesím jako jsou učitelé, policisté nebo záchranáři. (Ilustrační foto)

Téměř polovinu městských bytů v Praze dostanou přednostně učitelé, policisté nebo záchranáři. V letošním roce je pro ně vyčleněno 45 procent z celkem 470 bytů. Zbývající byty pronajme město rodinám v bytové nouzi a duševně nemocným.

Magistrát o tom informoval na webu.

„Snažíme se o vyváženou bytovou politiku. V době, kdy vznikla naše koalice, byla zhruba jen čtyři procenta městských bytů využita na sociální bydlení, což je žalostně málo. Proto počet sociálních bytů významně navyšujeme a zajišťujeme důstojné bydlení například rodinám z ubytoven. Zároveň ale nezapomínáme na pomoc podporovaným profesím, které jsou nezbytné pro fungování města,“ zdůvodňuje rozhodnutí radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský (Piráti).

Radní stanovili, že 45 procent bytů, které město bude mít tento rok k dispozici, bude pronajato zástupcům podporovaných profesí, jako jsou učitelé, strážníci nebo zdravotníci.

Celkem 30 procent by mělo být pronajato rodinám v bytové nouzi s potřebou podpory (např. rodinám z ubytoven).

Na podporu reformy péče o duševní zdraví město vyčlení 15 procent bytů. Lidem v bytové nouzi město pak vyčlení 10 procent bytů.

Zbytek bytů připadne seniorům nad rámec seniorských bytů, kterých má město téměř 750.

„Považuji za velmi důležité, aby město hledalo cesty k zajištění důstojného bydlení lidem ohroženým bytovou nouzí z důvodu nízkých příjmů, ke kterým patří mimo jiné i lidé závislí na nízkém starobním nebo invalidním důchodu. Bydlení je základní podmínkou, aby mohly být uplatněny komunitní sociální služby, na jejichž rozvoji dlouhodobě pracujeme a které umožní znevýhodněným lidem zapojit se do běžného života,” uvedla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová. (pel)