Babišova vláda se chystá od ledna 2021 znovu zvyšovat důchody. Penze v Česku se podle zákonných pravidel zvyšují pravidelně 1. ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Sociální demokracie navrhuje přidat důchodcům navíc 300 až 400 korun, tzn. že by si měsíčně celkově polepšili asi o 1 200 korun. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by důchodcům přidal nad zákonnou valorizaci tak, že by částku zaokrouhlil na 900 korun navíc.

Informoval o tom server Novinky.cz.

„Budeme bojovat za to, aby se důchody znovu zvýšily o důstojnou sumu. A můžeme diskutovat o tom, zdali to budou tři nebo čtyři stovky měsíčně nad rámec zákonné valorizace jako minulý rok, nebo jednorázový příplatek v řádu tisíců ročně jako za (premiéra Bohuslava) Sobotky,“ uvedli předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce Jana Maláčová (rovněž ČSSD) pro deník Právo.

Argumentují pandemií koronaviru a zdražováním.

Zákonnou valorizaci odhadují v průměru na 840 korun. Při přidání 300 či 400 korun měsíčně by si tak přišli navíc na 1 200 korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině července uvedl, že by chtěl průměrné přidání zaokrouhlit na 900 korun. Nyní ale v ČT připustil, že by zvýšení penzí mohlo být i výraznější.

„Ale otázka je, jaké budeme mít možnosti, musíme se podívat na ten rozpočet celkově,“ řekl Babiš.

Konkrétní návrh připraví ministerstvo práce a sociálních věcí, které vede Jana Maláčová.

Od letošního ledna stouply penze stejně jako o rok dřív v průměru o 900 korun.

Důchodci v Česku pobírali v 1. pololetí 2020 průměrnou starobní penzi 14 427 korun. (pel)