Americký prezident Donald Trump chce čínskou aplikaci TikTok buď zakázat, anebo koupit. Čína se ale ihned ohradila s tím, že nedovolí, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu.

Americký prezident Donald Trump chce čínskou aplikaci TikTok, která podle něj představuje bezpečnostní riziko, buď zakázat, anebo koupit. Čína se ale ihned ohradila s tím, že nedovolí, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu.

Ještě před pár dny hrozil americký prezident Donald Trump, že oblíbenou čínskou aplikaci TikTok firmy ByteDance kvůli údajným bezpečnostním rizikům zakáže. Nyní překvapivě otočil.

Americká společnost Microsoft totiž o aplikaci jeví nějakou dobu zájem. V případě, že by TikTok koupil Microsoft, aplikaci prý v USA nezakáže. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září.

Microsoft následně uvedl, že s firmou ByteDance jedná o převzetí některých částí TikTok.

Podle čínských médií způsob, jakým Washington zachází s čínskými podniky ByteDance a Huawei Technologies, naznačuje, že Spojené státy se snaží zpřetrhat své ekonomické vazby na Čínu.

Čína má „hodně možností, jak odpovědět, pokud (Trumpova) administrativa prosadí svůj plán „rozbít a vyloupit”, citovala média China Daily.

Mobilní aplikace TikTok umožňuje vytvářet a sdílet krátká videa. Ve Spojených státech si vybudovala obrovskou uživatelskou základnu, zejména u mladší generace. (pel)