Zisk Agrofertu jde do kapsy jen premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ukázaly to utajované statuty fondů, které byly neveřejné. Babiš v nich figuruje jako zakladatel fondů. Převod holdingu Agrofert a dalších Babišových firem do svěřenských fondů tak neznamená, že by premiér ztratil podstatný vliv na svůj byznys.

Informoval o tom server iRozhlas, který má dokumenty k dispozici.

„Prvním a do své smrti jediným obmyšleným je Zakladatel. Při ukončení správy Svěřenského fondu vydá svěřenský správce veškerý majetek ve Svěřenském fondu obmyšlenému,“ citovala redakce statuty Babišových svěřenských fondů pod označením AB private trust I a II.

Z uvedeného vyplývá, že premiér ve svých fondech figuruje jako zakladatel a jediný obmyšlený, tedy ten, komu plyne ze spravovaného majetku zisk.

Dokument navíc definuje situace, za kterých by se firma Babišovi bez zbytečného prodlení vrátila. Je mezi nimi odchod z politiky, změna legislativy o střetu zájmů či smrt Babiše.

Statuty sice uvádějí, že jako obmyšlený má Babiš práva srovnatelná jen s menšinovým akcionářem firmy a nemůže požadovat „jakékoli další informace ani dávat jakékoli pokyny či jinak ovlivňovat svěřenského správce nebo protektory“.

Protektoři mohou nahlížet do všech dokladů svěřenských fondů. Jsou jimi ředitel Agrofertu Zbyněk Průša, hlavní advokát holdingu Alexej Bílek a Babišův právník Václav Knotek. Takzvaným rodinným protektorem je Babišova manželka Monika.

Premiér má však jako pojistku možnost odvolání obou správců svých fondů, kterými jsou jeho právě Průša a Bílek.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)

Agrofert a firmy ve svěřenském fondu vydělaly loni premiérovi Babišovi 114 milionů