Na trati z Prahy na Kolín se srazil osobní a nákladní vlak. Strojvedoucí nepřežil, zraněných je 35 lidí. (Foto: Správa železnice)

Na železnici došlo v úterý v noci k další tragické nehodě. Srážku dvou vlaků u Českého Brodu na trati z Prahy na Kolín nepřežil strojvůdce, zranilo se 35 lidí. Osobní vlak zhruba se stovkou cestujících čelně narazil do poštovního vozu. 

Strojvůdce zůstal zaklíněný v kabině a hasiči se k němu dostávali velmi obtížně.

Část vlaků se na trať vrátila ve středu po 10. hodině dopoledne.

Příčinu nehody vyšetřuje policie i Drážní inspekce.

Podle informací serveru Blesk.cz strojvedoucí osobního vlaku nerespektoval červenou na návěstidle.

Informaci, že strojvedoucí osobního vlaku projel návěstidlem na červenou, potvrdil i ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Foto: Správa železnice

V posledních dnech jde o několikátou srážku vlaků v Česku. Nejtragičtější důsledky měla čelní srážka dvou osobních vlaků u Perninku na Karlovarsku. Záhy nato došlo k vykolejení a srážce vlaků u Běchovic.

A jen velmi málo chybělo k další tragédii. Na trase mezi Černošicemi a Smíchovem málem narazil rychlík do osobního vlaku, který jel na trati před ním. Jen díky rychlé reakci strojvůdce rychlíku nedošlo k neštěstí.

Série nehod opět rozproudila diskuzi o zabezpečení železnic v ČR.

Ministr dopravy Havlíček ale podle serveru Aktuálně.cz odmítá řešení, která by pomohla hned, a upřednostňuje postupné zavádění celoevropského systému ECTS. Jenže jeho výstavba se extrémně protahuje.

Trať, na které došlo k nehodě, je podle něj zabezpečená nejlépe v republice. (pel)

Železniční nehody: Problém rychlovzdělávání strojvůdců a zabezpečovacích systémů