Lidé v Česku se nejspíš budou moci bránit se zbraní. Vláda totiž nečekaně po bouřlivé diskuzi dala zelenou senátnímu návrhu ústavního zákona, který do Listiny základních práv a svobod zakotví právo bránit sebe i jiné se zbraní za podmínek stanovených zákonem. Schválení se přitom neočekávalo, kabinet se chystal dát neutrální stanovisko. 

Uvedla to ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO).

Senát požaduje rozšířit listinu o ustanovení, že „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“.

Cílem je podle autorů v čele s předsedou senátorů ODS a někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v Evropské unii. Rovněž má být zabráněno tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem.

Soud Evropské unie (EU) přitom loni zamítl českou žalobu proti směrnici omezující držení některých zbraní. Česku vadilo, že norma je diskriminační a zbytečně omezuje držitele legálních zbraní.

Česká republika se v žalobě ze srpna 2017 domáhala zrušení směrnice zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky. V odporu proti nové právní úpravě ji podpořilo Polsko a Maďarsko.

Unijní soud však konstatoval, že české námitky jsou neopodstatněné.

Následně musel Babišův kabinet sněmovně předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře.

Normu zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky navrhla Evropská komise v reakci na teroristické útoky v Evropě. Země EU i europarlament ji schválily předloni hlasy většiny členských zemí i poslanců. (pel)