Poslanci schválili bonusy lidem, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

Lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, pravděpodobně dostanou kompenzaci za opatření vlády během pandemie. Poslanci pro ně schválili bonus ve výši 350 korun denně. Celkem by tak každý mohl získat částku 31 150 korun. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Vládní novelu schválila v pátek Sněmovna zrychleně už v úvodním kole. Nikdo nehlasoval proti. Na bonus pro dohodáře tlačila hlavně opozice, které ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nakonec vyšla vstříc.

“Jsem velmi rád, že se nám podařilo přesvědčit vládu. Pozdě, ale přece,” řekl zástupce Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Kritikou nešetřila Věra Kovářová (STAN), podle níž vláda vystavila řadu lidí nutnosti jít na úřad práce nebo finančním potížím.

Dohodáři mohou žádat o bonus zpětně za období od 12. března do 8. června. Podmínkou schválení žádosti je plnění dohody nejméně čtyři z šesti měsíců před koronavirovou krizí a odvádění nemocenského pojištění. “Vyloučeny jsou osoby, které kromě DPP či DPČ vykonávaly jiné zaměstnání,” uvedla Schillerová.

Žadatelé navíc musí předložit ujednání o dohodě a mzdové listy, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Vyřizování tak bude delší ve srovnání s žádostmi o bonus, které překládali živnostníci a společníci malých společností s ručením omezeným.

Odhadem ministerstva financí bude mít nárok na státní podporu až 116 tisíc lidí. Mezi nimi bývají často matky samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi nebo studenti, pro které jde často o základní příjem.

I proto je komunistický poslanec Leo Luzar označil během projednávání novely za novodobé otroky. “A už vůbec nemluvím o agenturním zaměstnávání. To jsou problémy, které zastíráme,” řekl.

Podle novely budou moci zpětně žádat o kompenzační bonus 500 korun denně i živnostníci a společníci malých společností s ručením omezeným, kteří za koronavirové krize souběžně pracovali na pojištěnou dohodu.

Ti byli dosud ze státních podpor vyloučeni. Souběh čerpání obou příspěvků ale možný nebude.

Státní kasu bude stát bonus pro dohodáře odhadem ministerstva financí až 2,1 miliardy korun. Náklady si mezi sebe rozdělí stát, obce a kraje, přičemž obce přijdou zhruba o půl miliardy. Ministryně Schillerová proto navrhla vrátit obcím 50 korun na jednoho obyvatele.

(anv)