Inflace v červnu podražila většinu potravin, výrazně dolehla zejména na ovoce a zeleninu.

Cenovky v českých obchodech ukazují daleko vyšší sumu než před rokem. Inflace v červnu zrychlila růst na 3,3 procenta, v květnu se přitom držela na 2,9 procenta. Zdražily zejména potraviny a nájmy. Méně spotřebitelé v červnu vydali naopak za dopravu a telekomunikační služby.

“K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než pět procent,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu (ČSÚ) Pavla Šedivá.

Z potravin podražilo meziročně hlavně ovoce, a to o 27,2 procenta. Například cena jahod vzrostla o 23 korun na 140,51 Kč za kilogram, u citronů prodávaných v červnu za 75,68 Kč si lidé připlatili o více než 27 korun.

Podobně na tom byla zelenina. Například květák, který se v červnu prodával za 58 Kč, podražil o 21 korun. Brokolici zase spotřebitelé minulý měsíc pořídili za 49 Kč, což je o dvacetikorunu více než před rokem.

Výrazně zdražil i cukr (o 16 procent) nebo mouka (o 13 procent). O více než desetinu stouply ceny u vepřového a uzenin. Například anglická slanina se v červnu prodávala za 193,27 koruny na kilogram, což je o 18 korun více než loni.

Větší výdaje letos čekají nájemníky. Ceny nájmů bytů meziročně vzrostly o 3,1 procenta. Více lidé zaplatí i za elektřinu (o 7,6 procent), vodné a stočné nebo plyn.

Více lidi stojí také návštěva restaurace. Ceny stravovacích služeb totiž stouply podle statistiků o 5,5 procenta.

Pokles naopak zaznamenali v oblasti dopravy, která zlevnila o 2,6 procenta. O čtyři procenta méně stály také telefonní a faxové služby.

Ve srovnání s květnem vzrostly ceny v červnu o 0,6 procenta.

(anv)