ČSSD se snaží využít bytovou krizi v Česku a nalákat nové voliče na levnější, rychlejší a dostupnější bydlení. Poslanecký návrh sociálních demokratů počítá např. s tím, že by obce měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely. ČSSD tvrdí, že návrh by snížil ceny bytů až o třetinu. Podle analytiků je tomu právě naopak. 

Sociální demokracie o tom informovala v tiskové zprávě.

Záměrem legislativní návrhu poslance ČSSD a starosty Náchoda Jana Birke je významně posílit výstavbu dostupného bydlení.

„Stav bydlení v ČR je již delší dobu neuspokojivý, na trhu je nedostatek bytů a lidé se stále více musejí spoléhat na dlouhodobé pronájmy či mladí lidé často musí žít u rodičů. Mnoho let se o dostupném bydlení pouze mluví, jsem rád, že kolega Birke nyní přichází s konkrétním návrhem, jak situaci zlepšit a lidem bydlení zlevnit,“ uvedl Jan Hamáček, předseda strany.

Strana upozornila, že cenu bydlení zvyšuje zejména převis poptávky nad nabídkou, a to zejména ve větších městech, kde sice je dostatek pracovních příležitostí, ale zároveň nedostatek bytů, jejichž cena je i díky tomu velmi vysoká a především pro mladé lidi nedostupná.

Situaci proto chtějí sociální demokraté zvrátit rozšířením okruhu těch, kteří mohou nové byty stavět.

„Námi předložená legislativní úprava umožňuje, aby mohly byty budovat nejen obce, jejich postavení návrh posiluje, tak také jednotliví občané – v družstvu či ve spolku. To podle našich propočtů sníží ceny bytů až o 33 procent tak, aby tyto byty mohli obývat občané se středními i nižšími příjmy,“ uvedla strana.

ČSSD by ráda dále v budoucnu prosadila, aby nikdo neplatil za bydlení víc, než 30 procent čistých rodinných příjmů. Pokud by platil více, musel by mu pomoci stát.

V návrhu zákona se ČSSD inspirovala ve fungujícím modelu, který využívá Rakousko a Anglie a díky němuž bylo vystavěno desetitisíce bytů.

Analytici však návrh zkritizovali. Zákon, podle kterého by mimo jiné obce měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely za nákladové ceny, by ceny bytů nesnížil, právě naopak. Upozornili dále, že navíc zvyšuje prostor pro korupci. (pel)