Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ovlivňovala výsledky parlamentních voleb v Chorvatsku, když v kampani pomáhala vládnoucí straně Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Brusel se za tuto politickou aktivitu omluvil. Na výsledku chorvatských voleb se tím však již nic nezměnilo – volby v Chorvatsku vyhrála právě Bruselem podporovaná strana HDZ.

Evropská komise vyjádřila lítost v souvislosti s chováním své šéfky Ursuly von der Leyenové. Ta před parlamentními volbami v Chorvatsku podpořila vládnoucí konzervativní stranu Chorvatské demokratické společenství (HDZ).

Zapojení předsedkyně EK do předvolební kampaně v Chorvatsku vyvolalo vlnu kritiky zejména na sociálních sítích.

Do politické kampaně na podporu vládnoucí strany HDZ v Chorvatsku se však vedle Leyenové zapojili i další evropští probruselští politici a to v propagačním videu, který pro získávání hlasů před volbami používala strana HDZ.

Leyenová porušila zásadu politické neutrality, kterou by měli členové komise dodržovat.

Kodex chování členů Evropské komise výslovně uvádí, že by se členové komise měli zdržet veřejných prohlášení nebo zásahů ve prospěch jakékoli politické strany či organizace, jejímiž jsou členy, s výjimkou situace, kdy sami přímo kandidují ve volbách nebo se účastní hlasování.

Von der Leyenová je členkou Křesťanskodemokratické unie (CDU), která patří do Evropské lidové strany (EPP) stejně jako chorvatská strana HDZ.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer vysvětlil, že se von der Leyenová zapojila do chorvatské kampaně jako soukromá osoba.

„Bohužel z výsledné verze videa to nebylo zřejmé,“ upřesnil.

Von der Leyenová je však ve videoklipu označena jako šéfka Evropské komise a stojí před vlajkou Evropské unie.

V chorvatských parlamentních volbách zvítězilo se značným odstupem vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ), jemuž Brusel poskytoval podporu. Po sečtení zhruba 90 procent hlasů získalo HDZ celkem 68 křesel v 151 členném parlamentu, což by straně HDZ mělo umožnit vytvoření vlády. (sfr)