Olomoucký kraj hejtmana za ANO Ladislava Oklešťka přiklepl hejtmanově dceři výjimečnou krajskou dotaci ve výši 1,4 mil. na projekt mentoringu. (Ilustrační foto)

Olomoucký kraj hejtmana za ANO Ladislava Oklešťka přiklepl hejtmanově dceři výjimečnou krajskou dotaci ve výši 1,4 mil. na projekt mentoringu. Pro vyplacení peněz přitom musel použít dotační výjimku. O této kauze informoval deník Mladá Fronta Dnes ze svěřenského fondu předsedy ANO Andreje Babiše.

Olomoucký kraj schválil dotaci 1,4 milionu pro sdružení OK4Inovace vedené dcerou hejtmana Ladislava Oklešťka. Pro vyplacení peněz přitom musel udělit dotační výjimku. Obejití nastavených pravidel kraj hájí tím, že peníze jdou na stěžejní projekt celého sdružení.

Jak MF DNES informovala již loni, finanční injekce skomírajícímu sdružení začaly poté, co se ředitelkou stala Marie Studená, dcera hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO).

Na nastartování nejprve dostalo sdružení, které má na starosti Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK), dotaci 200 tisíc. Dalších šest milionů kraj půjčil na předfinancování projektu Smart Akcelerátor II, do kterého se ještě finančně zapojí až 3,5 miliony.

Ve sdružení také za letošek zaplatí kraj 700 tisíc jako členský poplatek. Naposledy pak před několika dny hejtmanství schválilo individuální dotaci 1,4 milionu.

Peníze má sdružení použít na financování projektu Platinn.

ICOK si od Platinnu hodně slibuje.

„Platinn již funguje v dalších sedmi krajích České republiky. Jedná se o expertní pomoc (formou mentoringu) cílenou na malé a střední podniky. V roli expertů jsou k dispozici majitelé úspěšných firem či vrcholoví manažeři,“ uvedla ředitelka Studená.

Peníze od kraje mají uhradit vstupní poplatek 484 tisíc korun a také udržovací poplatek 170 tisíc. Dalších 726 tisíc korun půjde na pět projektů v rámci Platinn.

„Celkem je podpora rozpočtována ve výši 1 426 900 korun, přičemž 46 900 korun je rezerva na režie jako spotřební materiál, kancelářské potřeby a podobně,“ informovala Studená.

„Díky tomuto kroku se dostaneme v Olomouckém kraji do celé platformy se všemi výhodami, které poskytuje,“ vysvětlila.

Projekt „Platinn“: „Platforma pro spolupráci regionálních inovačních agentur.“

Reklamní slogany projektu:

  • „Vytváříme dlouhodobá a strategická partnerství.“ (Koho? S kým? Proč mají daňoví poplatníci sponzorovat obchodní partnerství byznysmanů?, pozn. redakce)
  • „Kultivujeme podnikatelské prostředí.“ (Čím? Přiklepnutím krajské dotace hejtmanově dceři formou speciální výjimky, na kterou obyčejní občané ČR nemají nárok?)
  • „Posilujeme konkurenceschopnost svých krajů a České republiky.“ (Věří někdo tomu, že se Česká republika stane globálně konkurenceschopnější poté, co kraj formou výjimky přiklepl dceři šéfa tohoto kraje dotaci na mentoring?)
  • „Podporujeme principy sdílení a otevřenosti.“ (Je smutné, že osoby řídící tento projekt nejsou schopné tyto banální a samozřejmé principy podporovat bez toho, aniž by na to tahali dotace z kapes daňových poplatníků).

Seznam dotovaných „expertů“, kteří za peníze poplatníků zachraňují formou mentoringu Českou republiku: ZDE.

Aby ICOK od kraje vůbec mohl dotaci získat, muselo hejtmanství udělit kvůli projektu dotační výjimku. Pro podobný typ žádostí totiž funguje program na podporu podnikání. Do něj však pro rok 2020 kraj vyčlenil pouze jeden milion s tím, že maximální výše jedné dotace je 450 tisíc korun.

O podporu ve zhruba trojnásobné výši ICOK požádal v rámci Strategického rozvoje, který je určený pro jiný typ projektů. Tuto oblast přitom má na starosti náměstek hejtmana Pavel Šoltys (ČSSD), který je zároveň předsedou správní rady OK4Inovace.

Šoltys MF DNES řekl, že důvod, proč sdružení žádalo o peníze v jiném programu, byla nevhodně nastavená pravidla v programu podnikání.

„Jediným vhodným dotačním programem byly tedy individuální dotace poskytnuté v režimu de minimis,“ řekl Šoltys.

Rozhodnutí hájila i ředitelka Studená.

„Hledali jsme ve spolupráci s krajským úřadem co nejoptimálnější cestu financování. Samotná žádost o podporu z rozpočtu Olomouckého kraje byla nakonec shledána jako nejoptimálnější varianta podpory Olomouckého kraje realizaci programu Platinn. Celá dotace svým rozsahem a významem totiž značně převyšuje možnosti dotačního programu na podporu podnikání 2020,“ zdůraznila Studená.

Dotace nakonec prošla jak krajskou radou, tak hlasováním zastupitelstva.

V rozhovoru pro MF DNES hejtman Okleštěk krajské peníze směřované pro inovační centrum vedené jeho dcerou hájil takto:

„Do fungování OK4Inovace vidím, když se někdy potkám s dcerou o víkendech. Teď už to setkání není jen o rodině, ale i o práci. Bez peněz se však inovační centrum udělat nedá“. (sfr)