Exprezident Václav Klaus označil za "konec světa" zadlužování země, které provádí Babišova vláda v reakci na dopady koronavirové epidemie. (Foto: archiv)

Exprezident Václav Klaus označil za „konec světa“ zadlužování země, které provádí Babišova vláda v reakci na dopady koronavirové epidemie. Kritizoval tak novelizovaný státní rozpočet letošního roku, jehož schodek má dosáhnout 500 miliard Kč.

„To, co se děje teď, je pro mě konec světa,“ prohlásil bývalý prezident ČR o plánovaném deficitu, který označil za plýtvání penězi, jež nic nevyřeší.

„My pouze rozvrátíme své finance. Způsobíme, že dluhy budou splácet nejen naše děti a vnuci, ale i vnuci našich vnuků. To je pro mě naprosto nepřijatelné,“ konstatoval exprezident Václav Klaus.

Napadl také programy pomoci, které podle něho jen uměle udržují pracovní místa, jež už ve skutečnosti neexistují.

„Nemůžeme dělat, že se nic neděje, nemůžeme dostávat stejné příjmy jako předtím,“ zdůraznil.

„Program antivirus fiktivně chrání pracovní místa,“ podotkl Klaus, podle něhož jde o fiktivní vytváření zdání, že pracovní místa dál existují.

„To není záchrana pracovních míst, to je fiktivní záchrana určitých lidí, že ještě mají dojem, že své pracovní místo mají, i když visí ve vzduchoprázdnu,” uvedl Klaus.

Podle Klause budou dopady koronaviru a následných opatření na Českou republiku velmi silné:

„Jsme nejprůmyslovější ekonomikou v Evropě. U nás je z celé EU největší procento lidí zaměstnaných v průmyslu.“

Klaus odhadoval propad HDP na patnáct až dvacet procent.

„Kéž bych se v čísle 15 nebo 20 procent mýlil, dal bych se na modlení. Poslední tvrdá data máme z průmyslu z dubna, tam je pokles o 33,7 procenta,“ dodal.

„Mám obavu, že pokles bude opravdu větší,” upřesnil s tím, že zcela jistě v ČR stoupne i nezaměstnanost.

Poukázal na to, že v USA stoupla nezaměstnanost z čtyři na 14 procent, zatímco u nás jen o necelého půl procentního bodu a nedosáhla ani čtyř procent.

Tvrdě napadl vládní programy pomoci.

„Jestli si myslí, že se tudy proplatíme k prosperitě, tak to se mýlí.“

A kritizoval, že vláda v letech prudkého ekonomického růstu nešetřila a nevytvářela rezervní finanční zdroje.

„Kdyby stát měl schovány peníze a měl je připravené, kdyby si dělal nějaké zásoby, kdyby v posledních pěti šesti letech mimořádného úspěšného růstu neměl každou chvíli v rozpočtu dluh, pak by je mohl v tuto chvíli vydávat.“

Podle Klause je třeba systémově změnit české hospodářství, aby se pomohlo jeho oživení.

„Ekonomika se musí radikálně změnit … Musíme se vrátit k myšlenkám a postupům, které se dělaly po listopadu 1989. Prostě tu přeregulovanou ekonomiku, přestátněnou, musíme znovu trošku osvobodit,“ vyzval exprezident ČR.

Apeloval dále na vládu, aby se zasadila o škrty v rozpočtových výdajích. Podle Klause je třeba zastavit růst minimální mzdy, zrušit neobsazená úřednická místa, zavést moratorium na vznik nových úřadů, revidovat potřebnost nynějších vládních agentur nebo zastavit dotace politickým neziskovým organizacím. (sfr)