Občané Ruska v referendu kývli na změnu ústavy. Ruský prezident Vladimir Putin tak díky tomu může vládnout až do roku 2036. Pro změnu hlasovalo 77,9 procent voličů, proti bylo 21,27 procenta. 

Prezident Putin chystané ústavní změny oznámil letos v lednu. Součástí balíčku bylo i anulování předchozích prezidentských období, což by Putinovi zajistilo možnost znovu kandidovat do čela Ruska.

Změny už před referendem odhlasovaly obě komory parlamentu, hlasy ruských občanů tak byly spíše symbolickým krokem.

Putin se tak může po vypršení současného mandátu v roce 2024 ucházet o zvolení na ještě dvě další šestiletá období. Pokud by kandidoval a pokud by jej voliči zvolili, může Putin zůstat u moci až do roku 2036.

Odpůrce Kremlu Alexej Navalnyj považuje výsledky za „faleš a obrovskou lež“. Výsledná čísla podle něj nemají nic společného se skutečným míněním Rusů. Putin podle něj celé „hlasování“ od začátku prohrál: netroufl si na „skutečné referendum podle pravidel a s pozorovateli“, protože mu bylo jasné, že „vyhrát může jen tam, kde si čísla sám namaluje“.

Opoziční aktivisté vytvořili na Rudém náměstí ze svých těl číslici 2036 jako zmíněný letopočet, dokdy může Putin vládnout. V centru Moskvy na Puškinově náměstí zase protestující provolávali hesla jako „Nejlepší změn: Putinova demise“ nebo „Raz, dva, tři, Putine odejdi!“.

Referendum v Rusku začalo 25. června a skončilo 1. července ve 20 hodin místního času.

Účast v hlasování dosáhla 65 procent z přibližně 110 milionů oprávněných voličů. (pel)