Velká Británie přijme až 3 miliony hongkongských občanů, jestliže Čína přijme kontroverzní bezpečnostní zákon. (Ilustrační foto z loňských protestů)

Velká Británie je připravena přijmout až 3 miliony hongkongských občanů v případě, že Čína v bývalé britské kolonii prosadí kontroverzní bezpečnostní zákon. Peking chce nařízením zabránit podobným masovým protestům, ke kterým docházelo loni. 

Podle britského premiéra Borise Johnsona Británie otevře své dveře téměř 3 milionům občanů z Hongkongu.

Johnson to uvedl v článku britského deníku The Times.

Pokud Čína obávanou právní normu prosadí, budou moci hongkongští občané, kteří mají britský pas pro osoby v zámoří, přicestovat do Británie na období 12 měsíců bez nutnosti víza místo dosavadních šesti měsíců.

Navíc po uplynutí tohoto období budou moci požádat o prodloužení.

V Hongkongu žije zhruba 350 tisíc držitelů tohoto pasu.

Dalších 2,5 milionu hongkongských občanů, kteří jsou narozeni do chvíle, kdy Británie předala v roce 1997 Hongkong Číně, na něj má nárok.

Johnson upozornil, že o něj mohou požádat.

Přijetí bezpečnostního zákona pro Hongkong schválil čínský parlament v minulém týdnu. Návrh nyní dostane na stůl stálý výbor, který je vrcholným orgánem čínského parlamentu.

Hongkongu by zákon uložil vytvořit zvláštní orgán bojující proti „separatismu, pobuřování a podvratné činnosti“.

Podle kritiků tím ale Hongkong přijde o výsady, díky kterým má Peking možnost tuto bývalou britskou kolonii spravovat. (pel)