Babišovo hnutí ANO zarazilo snahu některých poslanců napříč stranami prosadit zavedení povinného podílu 85 procent českého zboží na pultech od roku 2021. Premiér Andrej Babiš (ANO) se totiž údajně minulý týden rozzlobil na Jaroslava Faltýnka (ANO), když návrh prošel. Podle předsedy vlády poškozuje hnutí ANO. Zákon chce proto vrátit sněmovně do druhého čtení. 

Informovala o tom CNN Prima News.

„V tuto chvíli vedu debatu se zástupci zemědělců, ministerstva zemědělství, je potřeba mluvit s obchodníky. Musí se najít kompromisní varianta, která má hlavu a patu, která bude říkat, že se jako Česká republika chceme vrátit k potravinové soběstačnosti a bezpečnosti,“ řekl CNN Prima NEWS Jaroslav Faltýnek, který je předsedou zemědělského výboru.

Podíl českých potravin by měl být podle Faltýnka nižší než v původním návrhu.

„Mohli bychom začít na těch 55 procentech a postupně to navyšovat na 65 procent. Ve sněmovně je poměrně velká většina pro to, aby byl v obchodech nějaký podíl českých potravin,“ řekl.

Podle informací CNN Prima NEWS se premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden naštval na Faltýnka, že návrh Balaštíkové prošel. Podle Babiše to poškozuje hnutí ANO.

Původní návrh předložila poslankyně Margita Balaštíková (ANO) spolu se skupinou dvou desítek poslanců.

Kdyby byl schválen, obchody by musely od roku 2021 prodávat 55 procent českých potravin. Následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent.

Návrh kritizovaly Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle nich by norma byla v rozporu s evropským právem a vedla by ke zdražování a snižování kvality zboží. (pel)

Zavedení povinného 85% podílu českých potravin na trhu zvedne ceny a omezí nabídku