Pandemie covid-19 se na realitním trhu doma i ve světě projevila jeho útlumem. Nyní se hranice i trhy začínají postupně znovu otevírat a lidé se ptají, jak silná stagnace byla, a zda se nyní vyplatí do nemovitostí investovat. Na otázky, zda a případně kde investovat, odpovídala specialistka na domácí trh, realitní makléřka společnosti RE/MAX Actual Veronika Pustějovská Justová. Na vývoj trhu s nemovitostmi v zahraničí jsme se zeptali Lucie Pilipové Gaffi, partnerky společnosti Mediterranea Real Estate Investments. Obě jsou členkami Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM).

Jak ovlivnila pandemie a ochranná opatření trh s realitami?

Veronika: Z výsledků průzkumu naší realitní kanceláře vyplývá, že v Česku klesl zájem o pronájmy komerčních nemovitostí, což souvisí s pandemií a ochrannými opatřeními. Lidé se obávali začít nové podnikání, nehledali nové prostory. Poptávka po pronájmech bytových jednotek nezaznamenala výrazné změny.

Pandemie neovlivnila jen poptávku nebo nabídku, ale také situaci na trhu nemovitostí a prostor již pronajatých. Vzhledem k uzavření prodejen a provozoven se nájemci či podnájemci komerčních prostor dostali do složité situace. Začali vyjednávat s pronajímateli slevy, odpuštění nebo odložení plateb nájemného.

Vývoj trhu také ovlivnil počet nákupů a prodejů nemovitostí. Jedním z důvodů bylo vyčkávání klientů na schválení zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Uzavření hranic a nejistota obyvatel, zda budou moci odcestovat na zahraniční dovolenou, způsobily zvýšený zájem o pronájem či koupi chat, chalup a rekreační nemovitosti, což vyústilo v nárůst prodejních cen.

Lucie: V době finančních recesí, kterou nyní také očekáváme, je trh s nemovitostmi obvykle podhodnocen, a to je nejlepší čas na investice. Je však důležité posoudit všechny možné předpovědi, protože se zde mohou projevit vedlejší účinky krize, jako je snížení turistického ruchu do různých zahraničních destinací nebo další podhodnocení vašeho majetku.

Dále je nutné zvážit všechny právní aspekty nákupu, včetně daní souvisejících s vlastnictvím a příjmy, které můžete z nemovitosti získat. Všichni investoři by samozřejmě měli mít na paměti dopad směnného kurzu na jejich nákup v případě, že investují v jiné měně, než jaká je používána na trhu, kde nakupují.

Na co si dát pozor při investicích do nemovitostí?

Veronika: Pří investování do nemovitostí je důležité dobře si spočítat měsíční zisk a návratnost v letech. Pečlivě zhodnotit právní i faktický stav nemovitosti, lokalitu, zda nemovitost odpovídá investorově záměru a podobně. Například i pěkně zrekonstruovaný byt se bude jen velice těžce pronajímat, pokud se bude nacházet ve vyloučené lokalitě.

Lucie: Hlavním kritériem při koupi nemovitosti je její umístění! Při výběru je nezbytná nejen její dobrá poloha, ale také logistika. Důležitý je dopravní dosah do cíle, tj. například letecké spojení také mimo sezónu, nebo vzdálenost od letiště. Opatrně s nákupem nemovitosti na ostrově!

Vaše cestovní náklady mimo sezónu mohou být docela vysoké. Aktuálním důsledkem pandemie covid-19 je pravděpodobná změna cestovních návyků. Podobná situace nastala po teroristických útocích z 11. září 2001.

Je proto velmi pravděpodobné, že zejména Evropané budou raději, alespoň po určitou dobu, do svých prázdninových destinací cestovat autem. Příkladem je i současné zesílení zájmu o nákup nemovitostí v Chorvatsku, které je mimo severní Itálii nejbližší dobře dojezdnou přímořskou destinací z většiny středoevropských zemí.

Dalším důležitým kritériem při výběru vysněného domu je možnost rychlého „exitu“. To znamená být schopen nemovitost rychle prodat a získat potřebný kapitál. Váš druhý domov by měl být splněný sen, ne noční můra. Pokud se domníváte, že si nemovitosti v zahraničí už nebudete moci užít nebo budete potřebovat hotovost, musí být snadné ji kdykoli prodat.

Na co dalšího si dát pozor při investování do nemovitosti v zahraničí?

Lucie: Při realizaci investice v zahraničí je důležité mít jakousi místní spojku, tedy zkušeného realitního konzultanta s dobrou znalostí prostředí, jazyka a osobními vazbami na místní právníky, notáře, daňové poradce i lokální logistiku. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Společnost Mediterranea, a já osobně, jsme je získaly za více než 20 let působení na evropských trzích, a to nejen jako realitní broker, ale také jako soukromý investor, který vlastnil a provozoval nemovitosti v několika zemích kolem Středozemního moře.

Jak vidíte vývoj trhu s nemovitostmi doma i v zahraničí do budoucna?

Veronika: Budoucí vývoj realitního trhu bude ovlivňovat mnoho různých aspektů. Vláda podporuje zaměstnavatele s cílem zamezit propouštění. Umožnila odklady splátek úvěrů a hypoték, aby se občané nedostali do dluhových pastí.

Lokalita, ve které v Česku působím, je z velké míry závislá na automobilovém průmyslu. Firmy musely na čas odstavit výrobu, protože neměly kam dodávat své komponenty. A jak to bude dál? To ukáže čas.

Realitní trh bude v následujících měsících ovlivňovat míra nezaměstnanosti, schopnost splácet své pohledávky nebo podmínky bank při získávání nových úvěrů.

Ekonomika a realitní trh jsou úzce propojeny, ale jedno je jasné, trh se nezastavil. Jestliže do budoucna dojde vlivem okolností k propadům cen nemovitostí, pak je pravděpodobné, že se své příležitosti chopí vyčkávající investoři.

Lucie: Za dlouhá léta působení na realitním trhu doma i v zahraničí jsem už zažila nejen období velké konjunktury, ale i těžké doby ekonomické krize. Osobně se domnívám, že post-covid doba bude jistě v mnoha ohledech velmi složitá a turbulentní, ale přinese zajímavé investiční příležitosti zejména v Itálii a ve Španělsku.