Národní sportovní agentura (NSA) rozdělí mezi sportovní kluby a spolky, které utrpěly ztráty kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, 1 miliardu korun. Dotační program COVID-Sport má sportovním organizacím pomoci pokrýt výpadek příjmů během epidemiologické krize. 

Informoval o tom Úřad vlády ČR na webu.

„Na vládě jsme schválili navýšení rozpočtu sportu o miliardu, blížíme se tak letos celkem k 9 miliardám. Jsem přesvědčen, že příští rok tuto částku překročíme. To hlavní je, aby sportovaly naše děti. A samozřejmě dotace by měly být hlavně určené pro malé sportovní kluby,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci.

Pomoc je rozdělena do tří kategorií.

První je pro sportovní organizace provozující sportovní zařízení, které jsou postiženy negativními dopady nouzového stavu spočívajícími v nutnosti uzavření či omezení sportovního zařízení, přičemž s provozováním daného sportovního zařízení souvisejí fixní náklady, které musí provozovatel hradit bez ohledu na skutečnost, že je sportovní zařízení zcela či zčásti uzavřené.

„Cílem programu je zejména udržet sportovní infrastrukturu provozovanou sportovními organizacemi ve funkčním stavu tak, aby po ukončení mimořádných opatření bylo možno navázat na její využití,“ řekl Milan Hnilička, šéf NSA.

Do druhé kategorie spadají sportovní organizace organizující či spoluorganizující sportovní akci, která je postižena negativními dopady nouzového stavu a mimořádných opatření spočívajícími v nutnosti zrušit, odložit či omezit sportovní akci, přičemž na konání dané akce byly sportovní organizací marně vynaloženy nutné náklady, které nelze využít pro odloženou, omezenou či jinou akci v budoucnu.

Třetí kategorie je určena pro sportovní organizace, která musela uhradit nájemné za užívání sportovního zařízení i za dobu, kdy nebylo možné v důsledku vyhlášení nouzového stavu a mimořádných opatření dané sportovní zařízení zcela či zčásti využívat ke sportovní činnosti.

Žádat o pomoc při restartu sportu mohou také organizátoři národních i mezinárodních akcí za účasti sportovců z více klubů nebo veřejnosti.

„Sportovní akcí pro potřeby programu však nejsou ligová či pohárová utkání dvou soupeřů, přátelská utkání, tréninky, soustředění a výcvikové tábory a podobně,“ doplnil Hnilička.

Národní sportovní agentura funguje od 1. srpna 2019 a postupně od ministerstva školství přebere agendu státní politiky ve sportu.

Vznik instituce dlouhodobě prosazoval premiér Babiš, který navíc jmenoval Hniličku v březnu 2018 vládním zmocněncem pro sport.

Nakonec vládní koalice založení prosadila s pomocí komunistů a lidovců, i přes veto Senátu. (pel)