Kancléřka Merkelová a její vláda se s příchodem koronaviru staly v Německu opět oblíbenými. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Koronavirus zaúřadoval i v rovině politické. Epidemií sužované Německo začalo opět fandit kancléřce Merkelové a její vládě. Za poslední měsíc v zemi raketově narostla důvěra ve spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové.

S prací spolkové vlády je podle průzkumu, který si zadala veřejnoprávní ARD, spokojeno 63 procent občanů. Ještě začátkem března letošního roku to bylo jen 35 procent.

Prudce se zvýšila i obliba kancléřky Merkelové a dalších vládních politiků.

Spokojeno nebo velmi spokojeno se způsobem, jakým německá vláda zvládá epidemii, je v Německu 72 procent dotázaných.

Méně spokojeno či zcela nespokojeno je jen 27 procent.

Narostla spokojenost s celkovou prací kabinetu, z čehož těží také jednotliví politici.

Obliba Merkelové narostla o 11 procentních bodů na 64 procent.

Na druhém místě je ministr financí Olaf Scholz se 63 procenty. Ten si oproti minulému průzkumu polepšil dokonce o 17 procentních bodů.

Třetí je ministr zdravotnictví Jens Spahn (60 procent), jehož obliba vzrostla o 9 procentních bodů.

Obdobná situace je v preferencích politických strav. Vládní kancléřčinu CDU/CSU by nyní volilo 34 procent dotázaných. To je o sedm procentních bodů více než před měsícem.

CDU/CSU by nyní dokonce získala více hlasů, než při posledních parlamentních volbách v roce 2017.

Alternativa pro Německo (AfD) nyní ztratila dva procentní body. Podporuje ji 10 procent obyvatel, což je nejméně od srpna 2017.

Merkelová ukončila karanténu

Německá kancléřka po necelých dvou týdnech ukončila domácí izolaci, v níž z preventivních důvodů pobývala kvůli kontaktu s lékařem nakaženým koronavirem.

V domácí izolaci kancléřka pracovala. Z karantény například jednala o pandemii telefonicky s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Merkelová se uchýlila do domácí izolace v neděli 22. března poté, co se dozvěděla, že v pátek 20. března byla v kontaktu s nakaženým lékařem. Ten ji preventivně očkoval proti pneumokokům.

Žádný z následných testů u ní neprokázal nákazu. (sfr)


Kancléřka Merkelová je v karanténě. Potkala se s nakaženým koronavirem