Schodek státního rozpočtu ČR v březnu 2020 stoupl na 44,7 miliard korun. Vinu na tom mají i vládní opatření přijatá v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Státní rozpočet ČR se ke konci března propadl do schodku 44,7 miliardy korun. V únoru přitom stát hospodařil s deficitem „jen“ 27,4 miliardy. Opatření vlády zaváděná k zastavení šíření nákazy nemoci COVID-19 s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Současně vznikla potřeba vynaložit ze státního rozpočtu mimořádné prostředky na boj proti šíření epidemie a také na podporu ekonomiky.

Z těchto důvodů přistoupila vláda k revizi parametrů rozpočtu, kterou schválila sněmovna.

Nově schválený rozpočet snížil objem předpokládaných příjmů o 89,8 miliard korun.

Zvýšil předpokládané výdaje o 70,2 miliard korun a původně plánovaný schodek zvýšil o 160 miliard korun na 200 miliard korun.

Hospodaření státního rozpočtu v 1. čtvrtletí roku skončilo deficitem ve výši 44,7 miliard korun.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 41,6 miliard korun.

Rostoucí tempo výdajů rozpočtu (13 % z únorových 8,2 %) a současně klesající tempo jeho příjmů (3,6 % z únorových 5,4 %) je již částečně odrazem zmíněných přijatých opatření vlády.

Příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o 13 miliard na 377,3 miliardy korun.

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 48,5 miliardy na 422 miliard korun.

Podle původních plánů měl být letošní schodek rozpočtu 40 miliard. (pel)

Schillerová: Schodek rozpočtu překročí 100 miliard. Babiš: Bude to 200 miliard korun