Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku překročil 3 tisíce.

Vláda vyplatí OSVČ postiženým šířením koronaviru jednorázově 25 tisíc. Původně ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zamýšlela živnostníkům vyplácet příspěvek 15 tisíc korun. V Česku bylo ve středu večer 3 508 nakažených (stav k 17:30).

„V kombinaci s ošetřovným ve výši 424 Kč denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4896 Kč měsíčně jde o záchranný kruh, který živnostníkům pomůže překlenout nejtěžší období,“ napsala Schillerová na Twitteru.

Podpora pro živnostníky má podle ministryně jasně daná pravidla.

„Klíčovým ukazatelem bude pokles tržeb nejméně o 10%, který se doloží čestným prohlášením,“ vysvětlila.

Nárok na příspěvek budou mít i lidé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. Jde například o rodiče, kteří po pobírají příspěvek na péči, invalidy nebo starobní důchodce.

Babišova vláda v pondělí schválila prodloužení krizových opatření do 11. dubna. Nadále tak bude platit zákaz vycházení, mimo cesty do práce, na nákup, k lékaři nebo za rodinou.

Lidé mají omezit kontakty s dalšími osobami na nezbytně nutnou míru a pobývat na veřejně dostupných místech maximálně ve dvou.

Zavřené nadále zůstanou i restaurace a maloobchodní prodeje a služby. Zákaz se netýká například výdeje jídla okénkem nebo prodeje s sebou bez vstupu do provozovny.

Na jihu Moravy navíc začal test tzv. chytré karantény. K vyhledání a izolaci nakažených hygienici využijí data od mobilních operátorů a bank. Do akce se zapojí i armáda. (pel)