Roušky jsou zbytečné a při špatném nošení mohou naopak spíše uškodit. Tvrdí to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které by roušky měli nosit jen nemocní, a ne preventivně všichni lidé, jak je tomu třeba i v Česku. Zákaz vycházení bez roušek platí v ČR od 19. března. 

„Naše rada: nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ řekl koordinátor krizové pomoci organizace Michael Ryan.

Doplnil, že při současných opatřeních, které učinily jednotlivé země na světě, se virus častěji přenáší doma mezi členy rodin než venku na ulici.

Upozornil navíc, že dalším rizikem je nesprávné snímání roušek. Právě při tom se totiž lidé mohou nakazit.

V Česku je zakázáno vycházet ven bez roušky či jinak zakrytého obličeje od 19. března. Nejen v tuzemsku roušky byly a jsou nedostatkovým zbožím.

Lidé si tak roušky šili doma svépomocí. Spousta profesionálních, ale i amatérských švadlenek našila roušky pro zdravotníky a nemocnice.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dokonce o víkendu radil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby se inspiroval postupem v ČR a také v USA přikázal povinně nosit roušky na veřejnosti.

Instruktážní video prý Babiš poslal většině evropských prezidentů a premiérů.

Sousední Rakousko od středy zavede povinnost nošení roušek při nakupování. Roušky budou lidem rozdávány u vchodů do obchodů.

Podobný krok nevyloučilo ani Německo. (pel)

Babiš se pokusil zachránit USA před epidemií: Poradil Trumpovi, aby Američani nosili roušky

Zmatky kolem dovozu roušek: Miliony roušek nakonec do Česka dopraví Čína. I díky Zemanovi