Nouzový stav v Česku je protiústavní, myslí si advokát David Zahumenský. Podal proto návrh k Ústavnímu soudu na zrušení. (Ilustrační foto)

Nouzový stav je protiústavní, myslí si brněnský advokát David Zahumenský. Podal proto žalobu k Ústavnímu soudu ČR na zrušení. Babišova vláda prý lidem lže a nepravdivě je informuje. Zahumenský je přesvědčen, že premiér současnou situaci využívá ve svůj prospěch. 

„Hlavním důvodem je to, že premiér porušuje ústavní zákon a zákony, nesvolal ústřední krizový štáb, nepostupuje od počátku podle pandemického plánu, lidé nejsou pravdivě informováni, Babiš zneužívá situaci pro svoje PR a pro svoje podnikání,“ uvedl právník.

Zahumenský nouzový stav pokládá za přiměřený, ale chce, aby byl vyhlášen v souladu s právem.

„Věříme pevně, že se Ústavní soud má vyjádřit k tomu, zda je možné tolerovat exekutivě, aby si bez jakéhokoli omezení uzurpovala prakticky veškerou moc nad občany, aniž by musela svoje kroky řádně odůvodňovat a nést za ně odpovědnost,“ napsali manželé Zahumenští na svém blogu.

Zahumenský proto podal návrh na zrušení vyhlášení nouzového stavu k Ústavnímu, jménem své manželky Venduly. Ta je rovněž právnička.

Zdůraznil dále, že omezení základních lidských práv musí být v demokratickém právním státě vždy řádně zdůvodněno, což se zatím podle něj neděje.

Žaloba se namířena i proti opatření ministerstva zdravotnictví, které zavřelo školy.

Nouzový stav platí v Česku kvůli šíření koronaviru od čtvrtka 12. března. (pel)

Babiš požaduje dalších 30 dní nouzového stavu. Platil by až do poloviny května