Finanční a akciové trhy zaznamenaly ve čtvrtek šestý den ztrát v kuse. Obchodníci se ve velkém zbavovali akcií ve strachu, že šířící se koronavirus zadrhne světovou ekonomiku. Dow Jones index odepsal ve čtvrtek 1200 bodů, což byl největší propad v historii indexu.

Dow Jones tak klesl za jediný den o 4,4 %. Stejnou procentuální hodnotu odepsal S&P 500. Nasdaq Composite se dokonce propadl o 4,6 %. Londýnská FTSE 100 uzavřela se ztrátou 3,5 %.

Série poklesů na trzích v USA a Evropě vymazala předchozí zisky a poslala tak většinu indexů do takzvané korektivní zóny. Tu definuje pokles o více než 10 % hodnoty akcií a dalších cenných papírů.

Propad je reakcí na rapidní šíření koronaviru. Vlády již začaly přijímat restriktivní opatření, jako například omezení cestování. Virus škrtí světové dodavatelské řetězce, skokově se snižuje poptávka, což vede k nižšímu množství zakázek ve výrobním sektoru.

„Trhy reagují rychle, když převládají strach a nejistota, a v současnosti je na trzích obojího víc než dost, uvedl hlavní analytik serveru Bankrate Gregory McBride.

Investoři se rychle přeorientovali na méně rizikové investice, zejména do státních dluhopisů. Tím zapříčinili rekordně nízké výnosy.

V globálním měřítku ztratily akcie za posledních šest dní více než 3,6 bilionu dolarů. Investoři po celém světě v současnosti vzhlížejí k centrálním bankám v naději, že budou činit opatření k povzbuzení ekonomiky.

Čínská centrální banka již přistoupila k vydání stimulačního balíčku. Podle německého ministra hospodářství Petera Altmaiera byl dopad koronaviru na ekonomiku doposud limitovaný. Německo by však mohlo sáhnout po nových opatřeních v případě, že se situace zhorší.