Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministři jeho vlády společně v Lánech poobědvali s prezidentem Milošem Zemanem. Kabinet odjel se čtvrthodinovým zpožděním, protože předseda vlády doběhl k autobusu na poslední chvíli. Vláda na setkání probírala aktuální témata, jako jsou bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru, zátah na MPSV i plány pro rozpočet na rok 2021.

„Pan prezident na zámku v Lánech při příležitosti pracovního oběda přátelsky přivítal členy vlády. Na úvod pracovního oběda pan prezident vyzdvihl skvělé vzájemné vztahy. Předseda vlády Andrej Babiš poděkoval panu prezidentovi za pozvání,“ napsal na úvod setkání mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitter.

„Pan prezident oceňuje, že má s naší vládou dobré vztahy,“ řekl krátce po jednání premiér Babiš.

Řešili podle něj rozpočet Evropské unie, kvůli němuž byl o víkendu premiér na mimořádném summitu v Bruselu, dále problematiku koronaviru i rozpočet na příští rok.

Každý z ministrů chtěl s prezidentem probrat část své agendy.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se Zemanem řešila daňové výjimky i připravovaný daňový balíček na příští rok.

S ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (ANO) Zeman řešil třeba dostavbu  jaderné elektrárny v Dukovanech nebo záměr zavést systém kontrol nadměrné podpory výroby energie ze solárních elektráren.

Na obědě chyběla jen šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která řešila policejní razii na svém úřadu.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Jako předkrm se podávala jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce.

Na hlavní chod pak kuchař servíroval dančí hřbet na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem

Sladkou tečkou na závěr byl pečený dortík s tající čokoládou a čokoládovou zmrzlinou.

Zeman měl původně Babišův kabinet přijmout už na začátku února. Protože se ale 3. února Česko loučilo se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou, byl termín přesunut na 17. února. Kvůli jarním prázdninám a nemoci členů vlády byl pak termín podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka posunut na dnešek. (pel)