Od března začne v centru Prahy platit zákaz tzv. pivních kol. (Foto: Městská policie Praha)

Pražany dlouhodobě obtěžují tzv. pivní kola – speciální vozítka, která naberou až 15 turistů, vozí je po Praze a nalévají jim oblíbený český mok. Od března budou mít pivní kola zákaz do centra města. Magistrát už nechal instalovat zákazové značky. 

„Ta vozítka jezdí nejenom ve dne, ale i ve večerních hodinách, blokuje to dopravu, hluk je z toho naprosto neuvěřitelný. Jak správně říkají někteří občané, tohle už je pomalu válečný stav,“ uvedl radní pro dopravu Prahy 1 Richard Bureš z ODS.

Zákaz pivních kol byl schválen v loňském roce. Kvůli odvolání pivovaru, který kolům dodává pivo, se ale opozdilo jeho zavedení. Případ řešilo ministerstvo dopravy, které rozhodnutí Prahy potvrdilo.

Foto: Městská policie Praha

Vedení města chce pivní kola zakázat v širším centru metropole. Pivní kola, na která se vejde kolem 15 popíjejících turistů, považují zástupci pražské koalice za projev „alkoturismu“, proti kterému chtějí bojovat.

„Policisté to začnou od příštího víkendu nekompromisně vymáhat. Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu. Letošní turistická sezona už bude bez opileckého vyřvávání na kolečkách,“ napsal na svém facebookovém profilu náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Město už začalo s instalací zákazových značek. V současné době jsou namontovány na dvou desítkách míst, to je zhruba 30 procent všech cedulí. Rozmístěny jsou už například na náměstí Bratří Synků a jeho okolí v Praze 4 nebo v Zelené ulici v Praze 6. (pel)