Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová přijela ve čtvrtek do Česka na jednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Johanssonová řeší s členskými státy nastavení pravidel pro přijímání migrantů. Novým principem by podle komisařky měla být povinná solidarita.

„Myslím si, že potřebujeme určitý mechanismus povinné solidarity. V Evropské unii by solidarita neměla být ničím na výběr,“ řekla Johanssonová

Komisařka však zdůraznila, že je potřeba nastavit mechanismus tak, aby co možná nejvíce vyhovoval všem členským státům. Povinná solidarita je podle ní odlišná od relokačních kvót.

„Solidaritu můžeme sdílet. Je to něco jiného než kvóty na relokaci, ale musí to dávat smysl pro tu zemi, která je pod tlakem,“ dodala komisařka.

Členské státy musí co nejdříve nalézt kompromis. Situace ve státech, které čelí migraci v první linii totiž začíná být neúnosná. Některé z nich, jako například Řecko, jsou už daleko za hranicí kapacity vstřebávání nově příchozích migrantů. Ti se tísní v přeplněných táborech, kde narůstají tenze a dochází ke vzpourám.

Těmto státům by měl ulevit právě mechanismus povinné solidarity, který by umožnil migranty rozdělit mezi všechny státy EU. V nové destinaci by pak migranti čekali na rozhodnutí o přiznání azylu či deportaci.

Podle komisařky je důležité provádět selekci migrantů. Prioritu by tak měli mít uprchlíci ze zemí zmítaných konflikty a zejména děti. Ty jsou totiž nejvíce zranitelné.

„Možná bychom měli dělat rozdíl mezi těmi, kdo jsou více zranitelní než jiní,“ naznačila Johanssonová.

Migrační kvóty měly být pomocnou rukou středomořským státům, jejich vyjednávání však selhalo. Zablokovaly je totiž země Visegrádské čtyřky, tedy i Česko. Očekává se, že V4 bude mít výhrady i k novému mechanismu.