Křetínského holding EPH ovládl hnědouhelnou elektrárnu Schkopau v Německu. Jediným vlastníkem elektrárny Schkopau se stane společnost EP Power Europe (EPPE) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH). EPPE prostřednictvím své dceřiné společnosti Saale Energie podepsala dohodu o odkupu přibližně 58procentního podílu v elektrárně od společnosti Uniper a celou elektrárnu převezme s účinností od října 2021.

Informoval o tom mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Saale Energie v elektrárně Schkopau dosud vlastnila podíl asi 42 procent.

Hnědouhelná elektrárna Schkopau leží ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Její instalovaný výkon dosahuje 900 megawattů (MW).

„Zavázali jsme se plnit roli spolehlivého zaměstnavatele s cílem nabídnout perspektivu 150 vysoce kvalifikovaným zaměstnancům a zajistit jim ve spolupráci s Uniperem bezproblémový přechod k naší společnosti,“ okomentoval transakci generální ředitel EPPE Jan Špringl.

„Zároveň přebíráme odpovědnost za zajištění dodávek elektřiny a vodní páry do přilehlé průmyslové oblasti, stejně jako dodávek trakční energie železničnímu dopravci Deutsche Bahn,“ dodal.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj zdůraznil, že dokončení transakce podléhá schválení německým antimonopolním úřadem. S tím, že společnost EPPE je zároveň vlastníkem těžební společnosti Mibrag, provozující povrchový důl Profen.

„Přímo se tak propojuje těžba uhlí s výrobou elektřiny a zajišťují se stabilní a spolehlivé dodávky energie,“ vysvětlil Častvaj.

Holding EPH zahrnuje dva hlavní oborové pilíře – EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe.

EP Infrastructure zahrnuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla.

Do EP Power Europe patří především zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti.

Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský v roce 2017. V současné době drží 94 procent akcií. (sfr)