Terorista v německém Hanau, který nesnášel cizince, zastřelil 9 lidí. Poté zabil i svou matku a sebe. Pravicový radikál se v dopise přiznal, že si přál vyhoštění některých národů z jeho země.

V Německu došlo k teroru. Útočník v Hanau nedaleko Frankfurtu zastřelil ve 2 barech s vodními dýmkami 9 lidí a další osoby zranil. Motivem atentátníka byla nenávist k přistěhovalcům. Střelec pak doma zastřelil svou matku a poté i sebe. Podle nalezeného sklonu neměl rád migranty. 

Podle policie se střílelo ve středu kolem desáté hodiny večer nejprve v centru města v baru, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky. O život tam přišli tři lidé a nejméně jedna osoba utrpěla těžká zranění.

Další útok se stal asi o dva a půl kilometru dál, podle některých médií šlo rovněž o podnik s vodními dýmkami. Tam střelbu nepřežilo pět lidí. Později se počet obětí incidentu na těchto dvou místech rozrostl ještě o jednoho člověka.

Podle BBC tvořili klientelu v obou podnicích zejména Kurdové.

Další zabitou byla pachatelova matka, jejíž tělo bylo nalezeno v bytě Tobiase R. Mrtvý je i střelec. Ten zřejmě spáchal sebevraždu.

Nalezen byl dopis, v němž se střelec přiznává ke svým činům. Ten naznačuje, že motivem byly xenofobie a nenávist k cizincům.

Tobias R. píše mimo jiné o nutnosti zničit určité lidi, jejichž vystěhování z Německa se nepodařilo dosáhnout.

Dále se zmiňuje třeba o tom, že je nutné bojovat proti určitým skupinám obyvatel a zabíjet je. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

Policie objevila také video.

Nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus. Pachatel s xenofobními sklony měl legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec.

Policisté muže vypátrali na základě informací od svědků. Ty se týkaly auta, které využil při útěku.

Podle bulvárního deníku Bildu vyjadřoval Tobias R. v nalezeném dopise řadu „zmatených názorů“, z nichž mnohé mají pravicově radikální povahu. Podle listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových a televizních stanic NDR a WDR je z něj také patrná xenofobní a rasistická motivace.

Podezřelý několik dní před činem navíc zveřejnil video na YouTube. Tvrdil, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, ve kterých jsou zneužívány a zabíjeny děti. Uctívá se tam prý ďábel. Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat. (pel)