Hypotéky v lednu 2020 zdražily, zájem o ně klesá už třetí měsíc v řadě. Současně se zvyšují i ceny nemovitostí v Česku. (Ilustrační foto)

Po loňském zlevňování půjčky na bydlení v lednu 2020 v Česku podražily. Průměrná sazba vzrostla na 2,36 procenta. Již třetí měsíc v řadě přitom pokračuje pokles zájmu o hypoteční úvěry. Současně se ale loni v Česku rapidně zvýšily ceny nemovitostí v průměru o 6 procent – hypotéky se tak stávají i méně dostupnými. Analytici navíc očekávají další zdražování v průběhu letošního roku. 

Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Leden patří obvykle k nejslabším měsícům roku. Důvodem jsou vánoční svátky a s nimi spojený nižší počet prosincových úvěrových žádostí.

V prvním měsíci roku 2020 bylo sjednáno 6 491 hypotečních úvěrů v objemu 16,88 miliardy korun. Proti prosinci loňského roku klesl počet smluv o 583 a objem poskytnutých hypoték o více než 1,1 miliardy korun.

V první polovině loňského roku se hypoteční trh propadl kvůli zpřísnění poskytování hypoték v říjnu 2018. V druhé polovině roku se ale objemy poskytnutých hypotečních úvěrů dostaly na běžné úrovně let předchozích.

Současně se ale v Česku rapidně zvýšily ceny nemovitostí v průměru o 6 procent a hypotéky se tak stávají i méně dostupnými. Průměrná hypotéka v lednu se zvýšila proti loňskému roku o 10 procent.

Od začátku letošního roku zdražila hypotéky Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Equa bank, Moneta Money Bank či UniCredit Bank. Raiffeisenbank naopak hypotéky zlevnila.

Další zdražování hypoték bude zřejmě v následujícím období pokračovat. Česká národní banka (ČNB) totiž v polovině února navzdory všeobecnému očekávání přistoupila ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z dvou procent na 2,25 procenta.

Dá se tedy předpokládat, že banky únorové zvýšení sazeb v příštích měsících do hypotečních sazeb promítnou. (pel)