Evropská komise (EK) plánuje digitální propojení Evropské unie (EU). Brusel se chystá vytvořit pravidla pro sdílení dat mezi firmami, soukromým sektorem, úřady či mezi jednotlivými státy. V rámci toho se počítá se vytvořením rychlých sítí a velkokapacitních úložišť. 

„Plán, který dnes představujeme, má ambici vytyčit digitální budoucnost Evropy. Zahrnuje vše od kybernetické bezpečnosti po kritickou infrastrukturu, od digitálního vzdělávání po dovednosti, od demokracie po média,“ uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Vznik jednotného digitálního trhu má reagovat na postupný přesun ekonomiky do virtuálního světa.

Komise hodlá vytvořit podmínky pro efektivní proudění dat mezi firmami, mezi soukromým sektorem a úřady či mezi jednotlivými státy. To by nemělo být na úkor ochrany citlivých osobních údajů či konkurenčního prostředí.

Lepší výměna dat má podle Bruselu lidem ulehčit například v reálném čase získávat informace o zpoždění vlaků a dalších dopravních prostředků.

Zjednodušeno bude vytváření klimatických modelů či varování před přírodními katastrofami.

Důležitou oblastí má být možné budoucí přeshraniční používání virtuálních měn jednotlivých států či vytváření digitální identity obyvatel.

Kromě toho chce Komise podporovat širší využívání umělé inteligence, která je čím dál více využívána v oborech, jako je finančnictví, zdravotnictví, vzdělávání či právo.

Brusel ho chce však zároveň regulovat, aby neomezovalo práva lidí.

Obavy se týkají například provozu aut bez řidiče či automatizovaného výběru uchazeče o práci, při němž by mohly být na základě algoritmu znevýhodněny ženy či příslušníci menšin. (pel)