Fotbalová AC Sparta Praha propustila trenéra Jílka a nahradila ho u A týmu trenérem Václavem Kotalem.

Fotbalová Sparta vyhodila trenéra Václava Jílka. Od úterka již Spartu trénuje Václav Kotal, který se do pozice hlavního kouče přesunul od třetiligové sparťanské rezervy. AC Sparta Praha změnila realizační tým po prvním jarním ligovém kole, v němž po matném výkonu doma podlehla Liberci 0:2.

Společně s Jílkem končí u mužstva i jeho asistenti Jiří Saňák s Michalem Horňákem, který se přesouvá k béčku, jež bude mít na starost s Lubošem Loučkou.

Nový kouč Václav Kotal vedl A tým Sparty už na úterním tréninku na Strahově.

Jeho asistentem se stal Michal Šmarda, který v pondělí ukončil své působení ve Slovácku u trenéra Martina Svědíka.

„Nebylo to pro nás jednoduché rozhodnutí. Vašek Jílek je dobrý trenér, ale předvedená hra i výsledky pro nás byly zklamáním a nenaplňovaly očekávání, která máme,“ prohlásil pro klubový web sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Jílkovi srazil vaz nepovedená podzimní část ligy a neúspěšné vystoupení v úvodním jarním kole proti Liberci (0:2). Jílek měl ve Spartě smlouvu do léta 2022. Ve funkci skončil po osmi měsících práce.

Václav Kotal, nový trenér A týmu fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Sedmašedesátiletý Václav Kotal je sparťan. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století jako útočník za klub nastoupil k téměř dvěma stovkám soutěžních zápasů, dal přes třicet branek.

Ve Spartě působil jako trenér rezervního týmu v letech 2001 až 2003. Poté šel s Jaroslavem Hřebíkem jako asistent do Dynama Moskva, poté se vrátil ke sparťanskému béčku.

Působil na Kladně, v Plzni a jako hlavní trenér vedl v lize Hradec Králové (2009 až 2012), Jablonec (2012 až 2013) a Zbrojovku Brnu (2013 až 2016).

Od té doby do loňského léta působil u mládežnických reprezentací.

Od léta 2019 působil ve Spartě jako trenér třetiligové rezervy.

„Tým momentálně potřebuje trenéra s takovými zkušenostmi. Václav Kotal v první části této sezony odváděl velmi dobrou práci u B-týmu, v minulosti i u mládežnické reprezentace prokázal, že umí výborně pracovat s talentovanými hráči,“ uvedl Rosický.

„Situace není jednoduchá, jak vzhledem k hráčům, tak směrem k fanouškům. Chci přesvědčit hráče, že to, co po nich budeme požadovat, by mělo být k jejich prospěchu. A k prospěchu Sparty,“ citoval klubový web Kotala.

Sparťanskou minulost má i devětačtyřicetiletý Šmarda, za tým nastupoval koncem devadesátých let minulého století na pozici levého obránce či záložníka. Společně pracovali v Hradci, v Jablonci i v Brně.

„Chci Spartě pomoci dostat ji zpátky tam, kam podle mého názoru patří,“ řekl Kotal klubové televizi.

„Samozřejmě, že by bylo mnohem lepší, kdybych tým přebíral v jiné situaci, třeba na začátku soutěže, ale nedá se nic dělat. Potřebujeme rychlou změnu, času je málo.“

Nejbližším zápasem Sparty je nedělní (23. 2.) duel v Olomouci.

„Hráči znovu potřebují poznat chuť vítězství. Musíme zapracovat na defenzivní fázi, protože gólů jsme dostali strašně moc,“ vyhlásil Kotal.

Posledním ligovým klubem, který Kotal trénoval, byla Zbrojovka Brno. S podceňovaným týmem skončil nečekaně šestý, přesto ho vedení klubu propustilo. Zbrojovka nyní hraje 2. ligu.

„Musíme přesvědčit hráče, že to, co po nich chceme, je ku prospěchu jich a ku prospěchu Sparty,“ oznámil, než se v tréninkovém centru na Strahově poprvé potkal s prvním mužstvem Sparty. (sfr)